Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Druga mednarodna konferenca v Plovdivu, evropski prestolnici kulture 2019

DATUM OBJAVE 08. november 2019
VIR

Predstavnici Mestne občine Nova Gorica sta se skupaj z dvema predstavnicama Društva Humanitas iz Ljubljane udeležili druge konference v okviru mednarodnega projekta CULPEER4CHANGE, ki je konec oktobra potekala v Plovdivu, drugem največjem bolgarskem mestu, ki nosi letošnji naziv evropska prestolnica kulture. Konferenco je z uvodnim nagovorom odprla Donka Shzilyanova, vodja oddelka za šolstvo na Občini Plovdiv. Predstavila je aktivnosti in projekte Občine Plovdiv, ki so povezani s cilji trajnostnega razvoja in kulturo. Skupaj z nami je delila izkušnje ter razloge, zakaj si je Občina Plovdiv prizadevala postati partner projekta CULPEER4CHANGE. V imenu vodilnega partnerja projekta, Mesta Köln, nas je pozdravila Ulla Theisling skupaj s predstavnico nemškega partnerja projekta Antonio Vogelsang. Obe sta spregovorili o tem, kako lahko umestimo kulturo znotraj cilje trajnostnega razvoja ter kako lahko uresničujemo kulturne pristope pri medvrstniškem učenju. Magdalena Topuzova in Nenko Manolov, ki je med drugim vodil konferenco, sta predstavila poglede mlajše generacije na kulturo, medvrstniško učenje ter podnebne spremembe.

Na konferenci je nastopila tudi kenijska akrobatska skupina Nafsi Afrika Acrobats, ki je skozi ples, akrobatiko, glasbo in gledališče spregovorila o svojem vsakodnevnem življenju. Nafsi Afrika Acrobats so skupina mladih in družbeno aktivnih umetnikov, ki se ne glede na pomanjkanje izobrazbe in ekonomskih dobrin uspešno spopadajo z izzivi in dosegajo pozitivne premike v družbi. So izjemno motivirani, nadarjeni, znajo zastopati svoja stališča ter si nedvomno želijo novih znanj in izkušenj. Verjamejo, da premorejo potenciale, s katerimi lahko sprožajo družbene spremembe. Skupina želi dati otrokom, ki nimajo dostopa do izobrazbe, priložnost in perspektivo za prihodnost, zato ponujajo umetniške programe v revnih četrtih kenijske prestolnice Nairobi.

Po zaključku konference smo si ogledali slovesno odprtje zidne poslikave, ki je nastala na steni ene plovdivskih osnovnih šol. Poslikavo sta oblikovali imetnici Faith Atieno iz Kenije ter Sarah Yates iz Anglije skupaj z najboljšimi dijaki plovdivske umetniške gimnazije »Tsanko Lavrenov«. Umetnici sta na odprtju spregovorili o nastajanju poslikave ter se zahvalili za ponujeno priložnost. Veliko število otrok, njihovih staršev ter drugih obiskovalcev se je udeležilo odprtja. Skupina Nafsi je vnovič s svojim živahnim nastopom popestrila samo odprtje zidne poslikave.

Ob konferenci pa so potekali tudi partnerski sestanki, na katerih smo partnerji izmenjali dragocene izkušnje glede gostovanj umetniških skupin iz različnih držav Srednje in Južne Amerike ter Afrike. Predstavnici Mestne občine Nova Gorica pa sta med drugim delili izkušnje, ki sta jih pridobili med izdelavo prve zidne poslikave, ki je nastajala septembra v Novi Gorici v okviru projekta CULPEER4CHANGE.