Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sz. Berlin – Alexei Monroe Sprava in sinteza

DATUM OBJAVE 08. junij 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Sz. Berlin – Alexei Monroe

SPRAVA IN SINTEZA

Predstavitev digitalnih printov in videa

 

15. junij 2023

ob 20.00
Studio 136

Stara šola, Šempas 136

 

Sz. Berlin

DISONANTNA SINTEZA

Koncert

 

ob 21.30

Ploščad pri stari šoli

V primeru slabega vremena bo koncert v dvorani Kulturnega doma Šempas.

 

Dogodek obeležuje odprtje novega prostora za kulturo in umetnost.

Studio 136 / R.o.R je prostor, namenjen gostujočim umetnikom, predstavitvam, predavanjem, delavnicam s področja sodobnih umetniških in performativnih praks.

Projekt organizira BridA, zavod za sodobno umetnost, ob finančni podpori Javnega zavoda GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica. Vključen je v program Ravnikarjevega leta Mestne občine Nova Gorica 2023.

Produkcija

BridA, zavod za sodobno umetnost, in Rezidenčni program R.o.R

Koordinacija

R.o.R, zavod za sodobno umetnost

Asistentka koordinacije

Aleksandra Torbica

Sprava in sinteza je raziskovalni, predstavitveni in koncertni projekt, posvečen kompleksni in protislovni preteklosti, sedanjosti in prihodnosti arhitekturne dediščine Nove Gorice.

Na podlagi raziskovalnih intervjujev Alexeia Monroeja, raziskovanja mesta in dostopa do zgodovinskih arhivov bo Studio 136 gostil predstavitev projekta Sz. Berlina Sprava in sinteza. Ta izraz opisuje domiselne nove tehnike in pristope, ki jih je umetnik razvil med gostovanjem na rezidenčnem programu R.o.R v Šempasu. Desetminutni video, ki sloni na fascinantnih oblikah arhitekturnih načrtov mesta, spremlja serija digitalnih printov »goriške gotike«, ki temelji na večplastnih podobah.

Koncert Disonantna sinteza pa bo gledalce z zvokom in projekcijo popeljal na potovanje skozi preteklost, sedanjost in prihodnost resničnega in namišljenega mesta. Video preoblikuje lokacijsko fotografijo, posnetke z dronom, zvočno skeniranje in arhivske podobe v kompleksne, barvite in hipnotične nove kompozicije. Združuje utopične arhitekturne vizije mesta z zvokom in podobami iz Nove Gorice 21. stoletja ter tako ustvarja novogoriški futurizem.

Alexei Monroe (1969) je kulturni teoretik, fotograf (cdx-foto) in avdiovizualni umetnik (Sz. Berlin), ki živi in dela v Istri. Je znanstveni raziskovalec na irski akademiji za likovno umetnost Burren College of Art ter poznavalec industrijske glasbe in kulture, znan po svojem dolgoletnem raziskovalnem delu in avtorskih monografijah o skupinah Laibach/NSK in Autopsia. Kot urednik in sourednik je sodeloval pri pripravi knjig o državi NSK ter o britanski industrial skupini Test Dept., objavil pa je tudi številne članke in recenzije industrial in elektronske glasbe. Organiziral je mnoge akademske dogodke o skupini Laibach/NSK v Sloveniji, Nemčiji in Londonu. Drugo področje njegovega znanstvenoraziskovalnega dela je brutalistična arhitektura; v zvezi s tem je sodeloval tudi pri projektu Nonument v Ljubljani.

Pod izvajalskim psevdonimom Sz. Berlin se je predstavil in svoja dela pokazal javnosti na različnih dogodkih, kot so bienale Time Machine, 2. bienale ljudske umetnosti države NSK, Primal Uproar Hamburg, R.o.R. festival Nova Gorica, Bruital Uproar Berlin. Sz. Berlin je s svojim analitičnim pristopom obravnaval različne teme, med drugim zgodovino Vzhodne Nemčije, Jugoslavije, Irske in Nemčije, lotil pa se je tudi tehničnih in arhitekturnih tem, na primer brutalizma in infrastrukture (žerjavi, železnice, tovorni transport). Odprtje njegove prve samostojne razstave Disposizione Schematica pod psevdonimom Sz. Berlin je bilo decembra 2022 v DKC Lamparna.

 

R.o.R – Ruralno organizirana rezidenca

Program sodobne in intermedijske umetnike pripelje v podeželsko okolje ter jih spodbuja k sodelovanju in interakciji z lokalnim prebivalstvom. R.o.R ima dolgoletne izkušnje z organizacijo rezidenc in festivala R.o.R ter je doslej gostil številne mednarodno priznane umetnike, ki so širši javnosti predstavili edinstveno izkušnjo. Vznemirljiva sodobna umetnost še zdaleč ni omejena le na galerije in kulturna središča v urbanih območjih.

Ob zaključku rezidence bo izšla tudi zgibanka z avtorskim tekstom, ki ga je napisal Alexei Monroe.


Besedilo lahko preberete tudi na spletni povezavi: 

https://brida.si/alexei_monroe_si.html

 

Za dodatne informacije:

Sendi Mango

Gsm: 031666305

e-mail: brida@siol.net