Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Promocija tradicionalnih in avtohtonih vrst sadja na Goriškem

DATUM OBJAVE 05. julij 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Mestna občina Nova Gorica je kot partner sodelovala v projektu LAS Vzpostavitev in zagon Centra za kulturo sadja Kojsko - K.U.S.A. Projekt predstavlja nekakšno predhodnico vsebine, ki je bila za goriški prostor kot pomembna in zanimiva prepoznana tudi ob pripravi prijavne knjige Evropske prestolnice kulture 2025, v projektu z imenom Atlas pozabljenih sadovnjakov.

Gre za širjenje prepoznavnosti Goriške kot dežele sadja - v konkretnem primeru preko spoznavanja in promocije številnih tradicionalnih in avtohtonih, pogosto že povsem pozabljenih vrst sadnega drevja. V pozabo se šle v zadnjih desetletjih, ko te razmeroma skromne in običajno tržno manj privlačne vrste niso mogle konkurirati globalni ponudbi poceni sadja iz drugih delov sveta.

S širjenjem zavedanja, da so številne obstoječe prakse tudi v sadjarstvu nevzdržne, nezdrave za ljudi in okolje ter pogosto povsem neprilagojene spreminjajočim se lokalnim klimatskim pogojem, se v zavest vračajo tudi stare in bolj odporne sadne sorte. Njihovo ohranjanje, nekakšna »genetska banka starih sort« predstavlja razvojni potencial v lokalnem kmetijstvu in gastronomiji – enih od temeljev lokalnega trajnostnega razvoja Goriške.

V okviru projekta K.U.S.A. smo prejšnji teden dobili vsebinsko bogato in zelo lepo oblikovano knjigo o starih sadnih vrstah, ki presenetijo tudi poznavalce. V knjigi z naslovom Sadje sonca – ilustriran popis starih sadnih sort v Brdih in širši goriški regiji, avtorja Gregorja Božiča ter ilustratorkein oblikovalke  Barbare Ogrič Markež, izdajatelja Zavod Cepika, je predstavljeno kar 48 tradicionalnih in avtohtonih sadnih vrst, v slovenskem in italijanskem jeziku. Od češenj, marelic, breskev do presenetljivo številnih vrst hrušk, fig in jablan.

Knjiga je bila natisnjena v omejeni nakladi 450 izvodov, na voljo pa bo tudi v lokalnih knjižnicah. Prelistajte jo in odkrijte raznolikost češenj »prvačenc«, »vipavk« in »napoleonk« ter  »malonaric«, »flazank«, »domačih češpelj«, »pituralk« in drugih vrst različnega sadja z bolj ali manj (za današnji čas) nenavadnimi imeni.

Več o projektu:https://www.nova-gorica.si/projekt/47153/vzpostavitev-in-zagon-centra-za-kulturo-sadja-kojsko-kusa

Logotip LAS V objemu sonca                   Logotip Evropskega sklada za regionalni razvoj

Hruške na vejiHruška petarinka leži na traviRumena oborza visi na vejiHruška vrtolanka visi na veji