Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Razstava »Ravnikar in Nova Gorica« in slovenski Dan arhitektov

DATUM OBJAVE 03. oktober 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Letošnje leto je Vlada Republike Slovenije posvetila Edvardu Ravnikarju (1907 – 1993), ključni osebnosti slovenskega modernističnega urbanizma in arhitekture ter, poleg Plečnika, najpomembnejšemu slovenskemu arhitektu. Na osnovi njegovih zamisli je leta 1947 začela nastajati tudi Nova Gorica. Zato se je obeleževanju Ravnikarjevega leta se je zato pridružila tudi Mestna občina Nova Gorica s programom Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mest. 

V četrtek, 5. oktobra 2023, ob 17. uri bo na zunanjem razstavišču ob Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici z odprtjem razstave »Ravnikar in Nova Gorica« predstavljena osrednja vsebina programa Ravnikarjevo leto v Ravnikarjevem mest. 

Razstava raziskuje zapuščino arhitekta Edvarda Ravnikarja v Novi Gorici in goriškem prostoru ter prikazuje, kako je arhitektova urbanistična zasnova Novo Gorico postavila ter jo za vedno zaznamovala s pečatom modernizma. Z razstavo se želi širši javnosti predstaviti zamisli arhitekta, ki je mesto snoval kot novo oziroma nadomestno središče širšega goriškega prostora v času postavitve meje, kjer je več stoletij ni bilo, ter ob tem, v urbanistično zasnovo, vpel rešitve, v katerih je bilo videnje brezmejne prihodnosti, ki jo živimo danes. Razstavo si bo mogoče ogledati do maja 2024.

Naslednjega dne, 6. oktobra, bo prvič v Novi Gorici potekal slovenski Dan arhitektov, ki ga organizira Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije ob podpori Mestne občine Nova Gorica. V okviru Dneva arhitektov bo od 15.ure dalje v Veliki sejni dvorani Občinske palače potekal zanimiv strokovni program, ki bo odprt tudi za širšo javnost. Začetnemu simpoziju »Enigma Ravnikar – vprašanje prihodnosti slovenske arhitekture« bo ob 17. uri sledila okrogla miza o Novi Gorici, ob 18.30 pa v sodelovanju z R.o.R festivalom videoprojekcija na temo utopične arhitekturne vizije Nove Gorice »Disonantna sinteza«, avtorja Sz. Berlin (nastala ob finančni podpori Javnega zavoda GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica) ter ob 19. uri podelitev nagrad za dosežke na področju arhitekture in prostora v preteklem letu. Dogodek bo spremljala tudi razstava nagrajenih del, ki jo bo možno obiskati vse do konca oktobra.

Vabilo

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti