Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Detektivi raziskujejo rus(k)e bloke, delavnica za družine in mlade po srcu

DATUM OBJAVE 25. september 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Pridi v soboto, 30. 9. ob 9.30 do 12.30 na Kidričevo 33 v Novi Gorici.

Dobrodošli tudi stanovalci in stanovalke rus(k)ih blokov, ki bi radi delili svoje spomine in fotografije: med 11.30 in 12.30 bomo pod krošnjami dreves na Kidričevi 33.

Peti dogodek iz cikla dogodkov »PRIDI DOL« je namenjen otrokom in mladim, prav tako mamam, očetom, nonam, nonotom, tetam, stricem, … in vsem, ki vas zanima preteklost in sedanjost Nove Gorice.

Z arhitektkama Barbaro Viki Šubic in Hano Videmšek (Center arhitekture Slovenije, program IGRIVA ARHITEKTURA), raziskovalkami dr. Nežo Čebron Lipovec (Univerza na Primorskem, Fakulteta za humanistične študije), dr. Alenko di Battista (Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Nova Gorica ) in dr. Jasno Fakin Bajec (Raziskovalna postaja ZRC SAZU Nova Gorica) bomo kot pravi detektivi raziskovali, odkrivali in se pogovarjali o rus(k)ih blokih.

Zastavili si bomo detektivska vprašanja in poskusili nanje odgovoriti. Ali ste že slišali za rus(k)e bloke? Kje so? Zakaj jim ljudje pravijo rus(k)i? Zakaj se svetijo?
Kako pa so zgrajeni? Kdo jih je načrtoval in kdo jih je gradil? Kdo živi v njih?

Na delavnici se bodo mladi najprej seznanili s poklicem arhitekta, etnologa, urbanista in konservatorja, nato pa bomo kot pravi detektivi odkrivali materiale, prepoznavali stavbne elemente in se pogovorili o življenju v blokih nekoč in danes. Na igriv način bomo spoznavali preplet arhitekturne dediščine z zgodbami ljudi, ki so tako in drugače povezani z bloki. Zato so na delavnico lepo vabljeni tudi starši, stari starši, ki so ali še živijo v rus(k)ih blokih.

Sledilo bo srečanje s stanovalci, ki nam bodo odstrli skrivnosti in odgovorili na naša vprašanja o arhitekturni dediščini, življenju in legendah o rus(k)ih blokih.

Dogodek se bo zgodil ob prazniku Mestne občine Nova Gorica in v okviru praznovanj Ravnikarjevega leta, sofinancira ga ARRS, Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije, v okviru projekta »Potencial etnografskih metod v konservatorstvu stavbne dediščine v spornih krajih: primer severne Istre« (Z6-3226) in projekta Ab Initio: Urbana utopija, ki ga sofinancira javni zavod GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture, Nova Gorica.  Arhitekt Edvard Ravnikar (1907-1993) je postavil urbanistično zasnovo Nove Gorice, mesta, ki naj bi po 2. svetovni vojni veljalo za simbol moderne in napredne nove države Jugoslavije. Ravnikar je izdelal tudi načrte za stanovanjske bloke v Novi Gorici, ki so bili prve na novo zgrajene stavbe v mestu. Prebivalci so jih težko pričakovali, saj je v hitro rastoči Novi Gorici primanjkovalo stanovanj. V blokih so bile prve trgovine, mesnica, vrtec. V skupnih prostorih so stanovalci praznovali novoletne zabave, pred bloki pa so se izvajale razni vaški običaji, kot so poročni »porton«. Postopoma so nastajale urejene zelene površine, ki so jih preplavile otroške vragolije. Stanovanja še danes veljajo za zelo kvalitetna, svetla in prostorna. Kako jih zaščititi in varovati za naše zanamce?  

Dogodek sofinansira ARRS, Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije, v okviru projekta »Potencial etnografskih metod v konservatorstvu stavbne dediščine v spornih krajih: primer severne Istre« (Z6-3226).

Vabilo