Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Brezplačno javno vodstvo po razstavi Dinamika materije

DATUM OBJAVE 01. februar 2024
VIR Mestna občina Nova Gorica

Vljudno vabljeni na razstavo v četrtek, 8. februarja 2024, ob 11. uri na Gradu Kromberk.

Razstava je posvečena 40. obletnici smrti kiparja Marcella Mascherinija (Videm, 1906–Padova, 1983). Predstavljeni so bronasti kipi, skice in grafike, pa tudi fotografije, originalni dokumenti in njegovi kiparski pripomočki.

Razstavljenih je več kot petdeset del, med katerimi so Mascherinijevi kipi in fotografije Massima Gardoneja, Davideja Marie Paluse in Maria Sillanija Djerrahiana, ki stopajo v dialog in kontrast s svežino kipov, ki so jih ustvarili Zdenko Kalin (Solkan, 1911–Ljubljana, 1990), Janez Lenassi (Opatija, 1927–Piran, 2008) in Vasja Žbona (Miren, 1945–Pariz, 2013), iz stalne zbirke Gradu Kromberk, skupaj z ikoničnimi pticami Vladimirja Makuca (Solkan, 1925–2016), čigar dragoceno zbirko hrani Goriški muzej. Na razstavi predstavljamo, kako so italijanski in slovenski umetniki obravnavali in se ustvarjalno soočili s tematiko zraka, vetra, gibanja in letenja. Pobuda je nastala v okviru devete izvedbe Energije prostorov / Festivala vetra in kamna, ki ga prireja društvo Casa CAVE iz Vižovelj in so ga podprli Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina, Občina Devin Nabrežina, Fundacija Pietro Pittini in Fundacija Foreman Casali, v sklopu priprav na GO!2025, Nova Gorica - Gorizia, Evropska prestolnica kulture 2025.

Iz zbirke, ki jo hrani Arhiv Marcello Mascherini, smo na gradu prvič postavili na ogled nabor bronov s konca 60. in začetka 70. let, ki pričajo o umetnikovem zanimanju za zračne pojave. Razstavo smo obogatili z umetniki, predvsem kiparji iz naše zbirke, in deli, ki so že bila na ogled v stalni postavitvi, a se nam v novem kontekstu pokažejo še na drugačen način. V dialogu z italijanskim mojstrom nas skulpture Zdenka Kalina, Janeza Lenassija, Vasje Žbone ter kipci in slike Vladimirja Makuca na novo očarajo, povezuje jih nova rdeča nit, kljub različnim izvirnim konceptom, tehnikam, krajem in časom nastanka.

Pred zaključkom razstave Dinamika materije bosta po razstavi vodila kuratorja razstave Katarina Brešan in Massimo Premuda. Vodstvo bo v slovenščini in italijanščini.