Od sobote dalje na ogled zbirka burbonk na Kostanjevici

Datum: 01.05.2021
Vir: Mestna občina Nova Gorica
Rubrika: Ali ste vedeli?

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic v soboto, 1. maja 2021, odpira zbirko burbonk na vrtu Frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico.

Vrtnice si bo mogoče ogledovati vsaj dva tedna (odvisno od vremenskih razmer), vsak dan med 10. in 17. uro.

Ogled zbirke historičnih vrtnic burbonk je, kakor že lansko leto, zaradi protikoronskih ukrepov edina izvedljiva vsebina sicer vsakoletnega festivalskega dogajanja na temo vrtnic.

Tudi letos bo na ogled več kot petdeset različnih vrst burbonk, vključno z najstarejšo, Rose Edouard, in njenima staršema - evropsko damaščanko Quatre Saisons ter kitajskim šipkom Old Blush. Ohladitev vremena je burbonkam prizanesla, tako da odprtje zbirke pričakujejo v dobri kondiciji.

 

Zbirka burbonk je nastala leta 2003, zanjo pa skrbi Goriško društvo ljubiteljev vrtnic v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom in Mestno občino Nova Gorica. Od vsega začetka je aktivno sodelovala družba Hit, letos se s sladico z vrtnico pridružuje kavarna in slaščičarna Dolce Vita.

Društvu je do danes uspelo ohraniti 70 izmed nekaj več kot sto preživelih vrst burbonk. Kljub trenutni situaciji si prizadevajo, da bi si zbirko, ki jo je v zadnjih letih obiskalo okoli deset tisoč obiskovalcev letno, tudi letos ogledalo čim več ljudi, zdaj k sreči tudi tisti izven regijskih meja. Njihov glavni cilj pa še naprej ostaja ureditev mestnega rozarija, ki bi v mestu vrtnic predstavljal sistematičen pregled najpomembnejših vrtnic, vključno s historičnimi, kot so burbonke.

 

Obiskovalcem bo na voljo tudi nekaj sadik, kupili bodo lahko tudi brošuro Burbonke, ki jo je izdalo Goriško društvo ljubiteljev vrtnic.

 www.vrtnice.info

  

 

Foto: David Verlič, Goriško društvo ljubiteljev vrtnic