Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Otvoritev razstave ob 100. obletnici rojstva: VENCESLAV WINKLER –"Otrok sončne goriške zemlje"; sobota, 11. avgust 2007, ob 18. uri v bivši osnovni šoli na Lokvah

DATUM OBJAVE 06. avgust 2007
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Kot sporoča Društvo ljubiteljev narave Planota, marsikdo, ki živi in prihaja na Lokve, ne ve, kdo je bil Venceslav Winkler. Zato je prav, da se v njegovi rojstni vasi prav ob takem jubileju spomnimo nanj, pravijo v društvu, in ga z željo po večji prepoznavnosti predstavijo tudi širši javnosti.

Kdo je bil Venceslav Winkler?
Rojen 1907 na Lokvah, umrl 1975 v Ljubljani. Bil eden najbolj plodovitih slovenskih mladinskih pisateljev. Pisal je pravljice, povesti, mladinske igrice, črtice, novele, pesmi... Bil pa je tudi učitelj, vodja obnove osnovnega šolstva po drugi svetovni vojni, ravnatelj Državne založbe Slovenije, urednik šolskih beril, pisec strokovnih pedagoških člankov in še mnogo drugega. Pisal je predvsem o svetu odraščajočih otrok in mladostnikov ter njihovih težavah v krutem svetu odraslih. Tematsko je Winklerjeva proza bogata, saj je pisatelj svoje zgodbe umeščal v različna zgodovinska obdobja, od časa naseljevanja Slovencev preko časa turških upadov pa do časa NOB in sodobnosti. Umeščal jih je v različne svetove – na podeželje, v mesto, v šolo, na ulico, v sanje. Pripovedništvo Venceslava Winklerja je preprosto, polno duhovitih prispodob in domišljijskih preskokov, a hkrati tudi neposredno in resno.