Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Nova Gorica - mesto kulture 2019

  • DATUM OBJAVE 11. januar 2022

  • STATUS PROJEKTA: Zaključeni projekti

 

Nova Gorica je od nekdaj kulture željna mlada gospodična, radovedna in zvedava, pripravljena spoznavati in povezovati kulturo iz različnih vetrov. S pomočjo svoje zrele starejše sestre Gorice svoje poslanstvo uresničuje v smislu oživljanja skupnega kulturnega prostora. Potegujeta se tudi za lovoriko Evropske prestolnice kulture 2025, saj bi s tem lahko uresničili svoje skrite ambicije in dvignili kvaliteto življenja na še višji nivo.

Polna vizij in pričakovanj Nova Gorica stopa korak naprej. Svojim prebivalcem, obiskovalcem in ljubiteljem kulture ponuja bogat izbor kakovostnih vsebin. Tesno prepleta in nadgrajuje že dobro poznane in domevne festivale, ki krojijo dogajanje festivalskega Mesta kulture 2019. Kar trinajst vrhunskih festivalov se bo zvrstilo od aprila do novembra, na katerih bodo svojo ustvarjalno energijo širili domači ustvarjalci v družbi izjemnih gostujočih umetnikov.

Naj vas letošnji kulturni preplet popelje skozi paleto zanimivih dogodkov, ki vam bodo odprli nova obzorja in nahranili vašo dušo. Obiščite festivale v Mestu kulture 2019 in se napolnite z globokimi vtisi v središču zelene pokrajine, kjer reka Soča povezuje Ale z Jadranom, kjer rastejo žlahtne vrtnice in se poti prepletajo s sosednjo Gorico. Odprt in pretočen prostor za nova doživetja v spremstvu odlične kulinarike in vrhunskih primorskih vin vas vabi na kulturni zmenek v Novo Gorico!

ZGIBANKA: Nova Gorica - Mesto kulture 2019 - zgibanka.pdf

 

FESTIVAL VRTNIC
26. april–26. maj

Nova Gorica in njena zbirka burbonk na Kostanjevici sta središče Festivala vrtnic, ki obiskovalcem ponuja niz dogodkov, povezanih z vrtnicami: predavanja in delavnice, koncerte, fotografske in druge razstave, vodene oglede zbirke burbonk in rožnih nasadov, pa tudi tematsko kulinarično in sprostitveno ponudbo v mestu vrtnic.

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic
www.vrtnice.info
gdlvrtnic@gmail.com
+386 41 320 990

 


FESTIVAL MLADINSKE KULTURE VIZIJE
17.–19. maj

Festival Vizije je največji, najkvalitetnejši in najbolj raznolik festival mladinske kulture v Sloveniji. Namenjen je mladinskim gledališkim in lutkovnim skupinam, glasbenim zasedbam, literarnim in likovnim ustvarjalcem. Predstave, glasba in likovni izdelki v njihovi izvedbi so vedno sveži, domišljeni in družbeno kritični.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti
www.jskd.si
oi.nova.gorica@jskd.si
+386 5 335 18 50/52

 


R.o.R
29.–30. maj, 1.–8. junij

R.o.R je festival sodobnih in intermedijskih praks, ki v Šempasu ponuja domačim in mednarodnim umetnikom tudi rezidenčni program. Avtorji v sodelovanju z lokalno skupnostjo pripravijo kreativne delavnice, razstave, predstavitve in performanse, ki bodo tudi v središču Nove Gorice. Festival spodbuja aktivno udeležbo mladih in otrok v družbi, pa tudi kvalitetno preživljanje prostega časa in razvoj ustvarjalnosti in inovativnosti.

BridA zavod za sodobno umetnost
www.brida-kud.si
www.brida.si
brida@siol.net

 


MESTO KNJIGE
31. maj–8. junij

Knjižni festival Mesto knjige v središču Nove Gorice ponuja obiskovalcem knjižni sejem, srečanja s slovenskimi in tujimi avtorji, pogovore, recitale, koncerte, razstave, delavnice in sprehode. Posebnost festivala je osrednja tema, okrog katere se vijejo in pretakajo dogodki. V središču letošnjega festivala so vode. Mesto knjige s svojim bogatim programom spodbuja ustvarjalnost in inovativnost mladih, njihovo aktivno udeležbo v družbi ter kvalitetno preživljanje prostega časa.

Društvo humanistov Goriške
http://mestoknjige.si
katja.pahor@razpotja.si
+386 40 630 960

 


GLASBENI VEČERI TABOR
6.–8. junij

Glasbeni večeri Tabor so tradicionalni mednarodni festival, ki poteka prvi vikend junija v strnjenem naselju Tabor nad Dornberkom. Slikovita primorska vasica se skupaj s prebivalci in obiskovalci festivala zlije v edinstven dogodek zborovske, instrumentalne, likovne, filmske, literarne in druge umetnosti ter domače kulinarike in vrhunskih vin. Tabor je s svojo arhitekturo čudovit ambient za prireditve na prostem.

Moški pevski zbor Provox in Zveza kulturnih društev Nova Gorica v sodelovanju z Društvom Tabor nad Dornberkom, Društvom Zapisi in JSKD Nova Gorica
www.zkdng.si
zkd.nova-gorica@guest.arnes.si
+386 5 333 03 11

 


MEDNARODNO SREČANJE SAKSOFONISTOV SAXGO19
25. junij–1. julij

Poleti se Nova Gorica za teden dni spremeni v prestolnico saksofona. SAXGO, festival z najdaljšo tradicijo v mestu, predstavlja z mednarodno udeležbo glasbenikov najnovejše trende saksofonske glasbe, popularizira jazz in klasični saksofon ter nudi priložnost mladim saksofonistom, da stopijo na koncertni oder. Bienalno se festivalu pridružujeta tudi mednarodno tekmovanje in delavnice s priznanimi mentorji.

Kulturni dom Nova Gorica
www.kulturnidom-ng.si
pr@kulturnidom-ng.si
+386 5 33 540 13

 


GLASBE SVETA
2. junij, 4., 9. in 31. julij, 1. in 6. avgust

Mednarodno zastavljeni program festivala Glasbe sveta predstavlja glasbenike, ki se v svojem ustvarjanju naslanjajo na dediščino različnih ljudskih godb ali na več desetletij uveljavljene glasbene vzorce, katerim skozi lastno izražanje vnašajo sodobne glasbene izraze in poetike. Z letošnjim sloganom »En festival, dve mesti, več kultur« se koncerti z vrta gradu Kromberk selijo tudi v Gorico.

Goriški muzej in Kulturno umetniško društvo Morgan
http://glasbesveta.org
kud.morgan@gmail.com
+386 41 456 754

 


ANA DESETNICA
2.–4. julij

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica spreminja pogled na javni prostor in ga odpira za umetnost in ljudi. Tudi v Novi Gorici bo izbrane urbane kotičke napolnila s kvalitetno produkcijo svetovnega uličnega gledališča in jih za kratek čas predrugačila v prostor oddiha, srečevanja in druženja prebivalcev in obiskovalcev mesta.

Gledališče Ane Monro in SNG Nova Gorica
www.anamonro.si
www.sng-ng.si

 


FLORES MUSICAE
19.–22. september

Flores Musicae je edini festival stare glasbe v zahodni Sloveniji, ki se posveča predvsem obujanju srednjeveške in renesančne glasbene zapuščine. Poleg raziskovanja stare slovenske glasbene dediščine, festival oživlja tudi bisere kulturne dediščine, kot so gradovi, cerkve in dvorci. Koncertom se pridružujejo še predavanja in delavnice s priznanimi slovenskimi in uveljavljenimi tujimi glasbeniki ter strokovnjaki tega specifičnega glasbenega področja.

Kulturni dom Nova Gorica
www.kulturnidom-ng.si
pr@kulturnidom-ng.si
+386 5 335 40 13

 


POKLON VIZIJI
13.–16. oktober

Filmski festival Poklon viziji vnaša v goriški čezmejni prostor nabor kakovostnega avtorskega filma, ki preko opusa prejemnikov nagrade Darko Bratina ponuja priložnost za poglobljeno debato in refleksijo o aktualnih temah družbe. Letošnja novost je programski sklop Prvi poleti. Ta na veliko platno prinaša dela mladih in prodornih mednarodnih avtorjev, ki svobodno in neustrašno raziskujejo nove filmske govorice. Festival tako spodbuja mlade h kvalitetnemu preživljanju prostega časa ter razvoj ustvarjalnosti in inovativnosti in tudi njihovo aktivno udeležbo v družbi.

Zavod Kinoatelje
www.kinoatelje.it
zavodkinoatelje@kinoatelje.it
+386 41 353 261

 


OKTOBER JAZZ
23. –26. oktober

Festival Oktober jazz je tradicionalni jesenski zmenek z jazzom, ki nastaja v čezmejnem sodelovanju z italijanskim festivalom Jazz&Wine of Peace. V preteklih edicijah festivala so že nastopila priznana imena iz Evrope, Argentine, Izraela, Senegala in ZDA. Tudi letošnji program prinaša na Goriško jazziste mednarodnega kova.

Kulturni dom Nova Gorica
www.kulturnidom-ng.si
pr@kulturnidom-ng.si
+386 5 335 40 13

 


HARMONIKADA
12.–17. november

Harmonikada je glasbeni festival, ki v ospredje postavlja harmoniko kot koncertno glasbilo v vseh njenih žanrskih razsežnostih. Spodbuja ustvarjalnost mladih in otrok, njihovo aktivno udeležbo v družbi ter kvalitetno preživljanje prostega časa. V Novi Gorici bodo v okviru Harmonikade nastopila najvidneješa imena sodobne harmonike tako iz Slovenije kot tujine. Slišali jo bomo odeto v zvoke klasičnih skladb, temperamentno v jazzovskih ritmih in ganljivo nostalgično v etno melodijah. Manjkali pa ne bodo niti trši rock komadi … 

Kulturno umetniško društvo Krea
kud.krea@gmail.com
+386 41 860 294

 


PIXXELPOINT
15.–23. november

Festival sodobnih umetniških praks izhaja iz vizualne kulture elektronskih medijev. Letošnji koncept »Preverjena resničnost; Delo na vmesniku se nadaljuje« vabi umetnostne praktike ter njihove producente, da preverijo aktualno dostopno resničnost in negujejo dvom o dogajanju na vmesniku. Prav tam se odvijajo nemara še zadnje prerazporeditve moči pred kapitulacijo človeka pod vsemogočnim strojem, ki krmili čustva, preureja misli in laže čutom.

Kulturni dom Nova Gorica
www.pixxelpoint.org
mestnagalerija@kulturnidom-ng.si
+386 5 33 540 15

 


Dogodki festivalskega dogajanja Nova Gorica - Mesto kulture 2019 so javnega značaja. Z obiskom dogodkov soglašate, da se vas sme fotografirati ali posneti in posnetek objaviti na spletni strani, na družabnih omrežjih in v drugih tiskovinah za promocijske ali arhivske namene Mestne občine Nova Gorica in posameznih organizatorjev festivalov. Namen snemanja je namreč dokumentiranje aktivnosti, obveščanje javnosti o našem delu in dogodkih ter promocija. Če se ne želite pojavljati na fotografijah ali posnetkih, vas vljudno prosimo, da se med fotografiranjem ali snemanjem umaknete. 

 

 

 

 

 

 

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti