Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

WALK OF PEACE: trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom

  • DATUM OBJAVE 13. maj 2022

  • STATUS PROJEKTA: Zaključeni projekti
  • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: maj 2022
  • VREDNOST PROJEKTA: 2.893.176 EUR
  • DELEŽ SOFINANCIRANJA: 2.459.199,59 EUR (delež ESSR)

Interreg

Posebnost programskega območja je prisotnost dediščine prve svetovne vojne (PSV) izjemnega zgodovinskega pomena, njen potencial za razvoj turizma pa še ni ustrezno izkoriščen. Projekt bo s skupnimi čezmejnimi aktivnostmi prispeval k ohranjanju dediščine PSV ter razvoju kulturnega turizma. Organizirane bodo študijske aktivnosti, razstave, kulturni in spominski dogodki, izobraževanja in mreženja za turistične ponudnike, organizacije in druge deležnike, namenjene spodbujanju razvoja nove turistične ponudbe. Za okrepitev skupne promocije in trženja bo uvedena krovna destinacijska znamka Walk of Peace (Pot miru), spletna stran in druga promocijska gradiva. Izvedene bodo naložbe male vrednosti v dediščino PSV. Nadgrajene in urejene bodo nove tematske poti, informacijske točke in središča s sodobnimi inovativnimi in interaktivnimi predstavitvami dediščine.

Mestna občina Nova Gorica je v sklopu projekta uredila Center za obiskovalce na Sabotinu  v enem izmed dveh objektov, ki sta nekoč služila za vojaške namene (nekdanje obmejne stražnice). Gre za vzpostavitev inovativnega multimedijskega centra z muzejsko zbirko, ki bo s svojo zanimivostjo Sabotin definiral kot osrednjo referenčno točko na Poti miru od Alp do Jadrana, ob tem pa obiskovalcem predstavil zgodo­vino Soške fronte in naravne znamenitosti Sabotina.

 

Da bi Mestna občina Nova Gorica lahko vzpostavila center za obiskovalce, je morala najprej celovito obnoviti objekt nekdanje stražnice na Sabotinu. Objekt je Mestna občina Nova Gorica dobila brezplačno od Ministrstva za obrambo RS za točno določen namen predstavitve dediščine Prve svetovne vojne in Sabotina.

Aktivnosti so obsegale izvedbo gradbeno obrtniških del, s katerimi je objekt postal primeren in funkcionalen za vzpostavitev centra za obiskovalce. Poleg obnove strehe so dela vključevala tudi obnovo notranjih sten, nove tlake, ki ponazarjajo reko Sočo ter nove elektro in strojne inštalacije. Obnova objekta je Mestno občino Nova Gorica stala 150.000 EUR. Objekt je bil tako pripravljen za vzpostavitev modernega in interaktivnega centra za obiskovalce, ki na inovativen in privlačen način predstavlja bogato dediščino Prve svetovne vojne in Soške fronte. Prvič je predstavljena tudi bogata flora in favna zaščitenega območja Sabotin, kar zagotovo celoten projekt naredi še zanimivejši.

 

Ker gre za predstavitev zelo bogate kulturno-zgodovinske dediščine in številnih naravnih zanimivosti, je interpretacija zasnovana po nivojih in prehaja od splošnih, pretežno znanih informacij k manj poznanim in podrobnejšim. Ob glavni temi se vselej pojavi tudi namig za naslednjo, da se vzbudi radovednost, hkrati pa ustvari vez med temami. Scenarij ogleda v grobem sovpada s klasičnim dramskim trikotnikom, in sicer s pričetkom prve svetovne vojne, ki se stopnjuje v začetek soške fronte in vloge Sabotina v njej. Z osebnimi pripovedmi vojakov v kavernah doseže vrh, tik za njim pa razplet s koncem vojne, temu sledi razsnova z vstopom v tematiko naravnih lepot hriba, ki ponudi razmislek o pomenu miru.

Mestna občina Nova Gorica v projektu poleg tega sodeluje tudi z ureditvijo tematske pešpoti. 

Vodilini partner: POSOŠKI RAZVOJNI CENTER

 

Partnerji

REGIONE DEL VENETO
USTANOVA »FUNDACIJA POTI MIRU V POSOČJU«
ASSOCIAZIONE GAL VENEZIA ORIENTALE
ZNANSTVENORAZISKOVALNI CENTER SLOVENSKE AKADEMIJE ZNANOSTI IN UMETNOSTI
PROMOTURISMOFVG
MESTNA OBČINA NOVA GORICA
ENTE REGIONALE PER IL PATRIMONIO CULTURALE DELLA REGIONE AUTONOMA FRIULI VENEZIA GIULIA
JAVNI ZAVOD ZA UPRAVLJANJE DEDIŠČINE IN TURIZEM PIVKA
COMUNE DI RAGOGNA

Strateški projekt sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj in se izvaja v okviru Programa Interreg Slovenija Italija 2014-2020. 

Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom  Soška fronta