Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pilot MOP – Pilotni projekt za implementacijo prostorske in gradbene zakonodaje

 • DATUM OBJAVE 13. maj 2022

 • STATUS PROJEKTA: Projekti v izvajanju
 • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: 2022

Ministrstvo za okolje in prostor izvaja Pilotni projekt za implementacijo prostorske in gradbene zakonodaje (Pilot MOP), v sklopu katerega preizkuša izvedljivost, povezanost in povezljivost nalog, ki jih predpisujeta prostorska in gradbena zakonodaja ter hkrati predstavlja osnovo za pripravo projektov v naslednji finančni perspektivi 2021–2027.

Osnovni namen projekta je povezati lokalno, regionalno in državno raven na področju prostorskega načrtovanja, opremljanja stavbnih zemljišč in upravljanja z nepremičninami ter s primeri dobre prakse spodbuditi občine in razvojne regije, da na podlagi enotnih meril in standardov vzpostavijo kakovostnejše podatke o prostoru ter zagotovijo infrastrukturo za prostorske podatke na lokalni in regionalni ravni, ki je povezana z obstoječo infrastrukturo za prostorske podatke na državni ravni.

Ministrstvo za okolje in prostor s projektom želi:

 • nadgraditi sodelovanje med državo, regijami in občinami na področju uporabe in povezovanja prostorskih podatkov;
 • vzpostaviti regionalne podatkovne centre in testno uporabiti sodobne napredne tehnologije pri zagotavljanju topografskih podatkov;
 • usposobiti strokovnjake s področja prostorskega načrtovanja, zemljiške politike in upravljanja z nepremičninami na državni, regionalni in lokalni ravni;
 • vzpostaviti infrastrukturo in podporo načrtovalskim procesom na državni, regionalni in lokalni ravni;
 • testirati metode in navodila za posamezne prostorske akte, vključno s tehničnimi pravili za vključitev v prostorski informacijski sistem (PIS);
 • izdelati predloge oz. vzorčne primere posameznih prostorskih aktov;
 • vzpostaviti evidence prostorskih podatkov;
 • preveriti uporabnost prostorskih podatkov v postopkih izdaje gradbenega dovoljenja in pri nadzoru drugih posegov v prostor.

Testne preveritve v sklopu posameznih nalog se bodo izvajale na območjih izbranih občin in razvojnih regij. Mestna občina Nova Gorica je bila s strani Ministrstva za okolje in prostor izbrana kot območje za testne preveritve v sklopu vsebinskega sklopa »Zagotovitev podatkov urejanja prostora na lokalni ravni«. Mestna občina Nova Gorica bo s sodelovanjem v Pilotu MOP pridobila nekatere ključne strokovne podlage oz. vsebine, ki jih skladno z Zakonom o urejanju prostora potrebuje za pričetek priprave nove generacije prostorskih aktov.  Izključno za potrebe projekta Pilot MOP so bila izdelana Izhodišča in sprejet sklep o pričetku postopka sprememb in dopolnitev OPN. 

Več o projektu: https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/projekt-pilot-mop/

 

 

Informacije o projektu Pilot MOP:

Oddelek za okolje, prostor in javno infrastrukturo Mestne občine Nova Gorica

Irena Balantič

tel. (05) 33 50 183

e-pošta: mestna.obcina@nova-gorica.si

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti