Novinarska konferenca o rezultatih mednarodnega umetniškega natečaja za mozaik na trgu pred železniško postajo v Novi Gorici

Datum: 24.03.2004
Vir: Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana
Rubrika: Sporočilo za javnost

Danes opoldan je bila v prostorih Občine Gorica novinarska konferenca, na kateri sta župan Občine Gorica Vittorio Brancati in župan Mestne občine Nova Gorica Mirko Brulc predstavila rezultate mednarodnega umetniškega natečaja za talni mozaik v središču trga na meji pri železniški postaji v Novi Gorici. Žirija, sestavljena iz predstavnikov iz obeh strani meje, je za delo, ki najbolje ustreza razpisnim pogojem v vseh točkah, spoznala delo tržaškega umetnika slovenskega rodu Franka Vecchieta.

Župan Mirko Brulc je na predstavitvi povedal, da omenjeni mozaik združuje simboliko obeh mest in ju povezuje na skupnem trgu. Mozaik bo uradno predan svojemu namenu 30. aprila letos na osrednji slovesnosti ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Kot je še povedal župan Brulc, bo po doslej znanih informacijah prehod na železniški postaji v Novi Gorici postal prehod mednarodnega značaja, ki ga bo mogoče prehajati z osebno izkaznico.

Oba župana sta se ob tej priložnosti zahvalila vsem sodelujočim umetnikom za sodelovanje in kot so povedali člani komisije, je bila odločitev za izbor zmagovitega dela zares težka. Župana sta se zahvalila tudi vsem ostalim odbornikom in izvajalcem, ki so pripomogli in še bodo, da bo trg v celoti urejen in pripravljen za slovesnost 30. aprila letos.

Umetnik Franko Vecchiet, ki se je udeležil predstavitve, pa je povedal, da mu ta mozaik pomeni zaokrožitev enega dela njegovega življenja, v katerem se je tudi osebno posvečal čezmejnemu sodelovanju na področju umetnosti.


< Nazaj na seznam