Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pridobljena sredstva za ureditev mestnega parka Borov gozdiček v Novi Gorici ter uporaba pridobljenih izkustev pri izdelavi zelene strategije mesta

DATUM OBJAVE 16. november 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V projektu sodeluje petindvajset partnerjev iz 8 držav (Nemčija, Poljska, Madžarska, Italija, Avstrija, Bolgarija, Grčija in Slovenija), od tega 11 občin in 14 znanstvenih organizacij. Vodilni partner je Občina Dresden, v tesnem sodelovanju z znanstvenim partnerjem Leibniz Institut of Ecological and Regional Development iz Dresdna. V projektu Slovenijo zastopata Urbanistični inštitut Republike Slovenije ter Mestna občina Nova Gorica.

Cilji in rezultati

Cilj projekta Greenkeys je izboljšanje mestnih zelenih površin v smislu trajnostnega razvoja mest, s čimer je predvideno tako konkretno izboljšanje, vzpostavitev ali nadgradnja mestnih zelenih površin z investicijo v prostor, kot tudi vzporedno vključevanje izkušenj in spoznanj v razvoj zelenih strategij mesta.

S projektom razvoja zelenih površin želimo izboljšati kakovost bivanja v urbanem okolju.
Zelene površine naj odgovarjajo današnjemu načinu bivanja in vključujejo socialni, ekološki in ekonomski vidik. Implementacija pilotnega projekta na izbrani zeleni prostor naj bi omogočila vrednotenje vpliva mestnih zelenih površin na izboljšanje kakovosti bivanja v mestu ter vzpodbudila tudi strukturne spremembe drugih mestnih zelenih površin. Cilji projekta so torej poleg konkretnega izboljšanja izbrane mestne zelene površine predvsem povečanje ozaveščanja in odgovornosti mest in mestnih prebivalcev glede vloge zelenih površin.

Vzporedno z izvedbami pilotnih projektov v vseh državah partnericah naj bi nastajale zelene strategije mest. Tako naj bi se vzpostavil "bazen zelenih strategij", kar pomeni nabor instrumentov, metod, konceptov ter dobrih praks za njihovo načrtovanje.
S pomočjo implementacije vseh pilotnih projektov bodo nove tipologije mestnih zelenih površin vsebovale kriterije oblikovanja, vzdrževanja, ohranjevanja, uporabnosti in finančne strukture. Povečalo naj bi se dolgoročno ohranjevanje zelenih površin. Vzorec zelenih strategij različnih evropskih mest bo predstavljal prenos znanja in izkušenj o zelenih strategijah na meddržavnem nivoju. Pregled strategij vseh udeleženk bo izšel v priročniku ˝Vodič po zelenih strategijah˝.Pilotni projekt Mestne občine Nova Gorica – mestni park Borov gozdiček

Mestna občina Nova Gorica je v projekt Greenkeys vključena z območjem mestnega parka Borov gozdiček. Samo območje predstavlja podcenjen mestni potencial, saj je to večja zelena površina z atraktivnimi vsebinami kot so voda, razgiban relief, naravni amfiteatri in impresivna vegetacija v samem mestnem centru, vendar je slabo izkoriščena. Z izvedbo projekta bi radi izboljšali nekaj osnovnih pomanjkljivosti prostora kot so:
- majhna prepoznavnost prostora v smislu ˝mestnega parka˝,
- nedostopnost prostora, nepovezanost mestnega trga z mestnim parkom = poudarjanje peš osi,
- neopremljenost parka – razsvetljava, klopi, koši,…
- robovi parka so slabo oblikovani, park se neprestano krči na račun parkirnih površin, kontejnerskih mest,…
Kvaliteto parka bi radi izboljšali tudi v socialnem pogledu, saj park:
- obvladujejo mladostniki, služil pa naj bi različnim starostnim skupinam,
- v večernem času je zatočišče marginalnim skupinam,
- vzbuja vtis črno – belega sveta, ki je zaradi bližine igralnice tik ob prostoru skate parka še večji,
- predvsem v večernem času ne daje občutka varnosti.
Cilji projekta so torej tako v oblikovanju prostora kot v izboljšanju socialnega konteksta:
- izoblikovati image parka - prepoznavnost mestnega parka,
- opremiti park z urbano opremo, predvsem razsvetljavo in klopmi,
- povezati Bevkov trg ter Borov gozdiček, poudariti peš povezavo med njima, prostor narediti lažje dostopen (mame z vozički,…),
- izoblikovati robove parka,
- park nameniti različnim ciljnim skupinam, od predšolskih otrok, mladostnikov, do starejših,
- park približati prebivalcem, povečati frekvenco obiska, s čimer postane bolj obljuden in manj marginalen,
- v oblikovanje parka vključiti bodoče uporabnike, da se s parkom identificirajo.

Sredstva

Sredstva so po vsebinah razdeljena na sledeče postavke:
- investicije malih vrednosti 72.000,00 €,
- stroški dela 18.000,00 €,
- srečanja, konference, delavnice, seminarji 500,00 €,
- potni stroški, stroški nastanitve 5.000,00 €,
- promocija 2.000,00 €.
Predvidena poraba sredstev po letih:
- 2005 – 5.667,00 €,
- 2006 – 44.500,00 €,
- 2007 – 44.500,00 €,
- 2008 – 2.833,00 €.
Predvidena poraba sredstev po delovnih paketih, kot jih predvideva projekt
- delovni paket 1(delovni okvir, nastavitev projekta,…) – 2.999,00 €,
- delovni paket 2 (izvedba pilotnih projektov) – 85.500,00 €,
- delovni paket 3 (mrežna sodelovanja) – 7.300,00 €,
- delovni paket 4 (razvijanje strategij) – 1.800,00 €.S podpisom pogobe med partnerji se vsi sodelujoči zavezujejo, da bodo izpeljali svoje naloge v skladu s prijavljeno dokumentacijo.