Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Govor župana Mirka Brulca na kostitutivni seji mestnega sveta

DATUM OBJAVE 07. december 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

"Prav lep pozdrav vsem svetnicam in svetnikom, še posebej pa toplo pozdravljeni vsi, ki danes prvič sedite v mestnem svetu.
Prijazen pozdrav tudi gledalkam in gledalcem, ki nas spremljate preko televizije.

Najprej se iskreno zahvaljujem vsem volilkam in volilcem, ki ste mi zaupali ponovni mandat. To razumem kot potrditev za dosedanje delo in obenem veliko osebno zavezo in odgovornost za uspešno vodenje občine v nadaljnjih štirih letih. Obenem še enkrat poudarjam, da se bom trudil po svojih najboljših močeh, da bom deloval v dobro vseh občank in občanov, ne samo tistih, ki so me volili in podprli.

Naša občina je na dobri poti, da postane močno pokrajinsko središče in zato potrebuje veliko idej, sposobnih ljudi in dobro vodstvo. Koalicijo, ki smo jo kot zmagujoča stranka oblikovali, smo zasnovali zlasti v luči naporov za skupni blagor vseh prebivalcev občine. Odločil sem se za ljudi, s katerimi mislim, da bom najlažje delal in katerih cilji in načrti ustrezajo skupnemu pogledu na prihodnost. Največ stičnih točk sem našel s Slovensko demokratsko stranko, listo Trnovsko-banjške planote, Demokratično stranko upokojencev in Zvezo za primorsko. Skupaj z mojo stranko, torej Socialnimi demokrati, bo koalicija v mestnem svetu štela 18 glasov. Nočem prisiljenih koalicij in navideznih konsenzov, zato sem se odločil za ljudi, za katere mislim, da bo sodelovanje dobro. Od vseh svetnic in svetnikov pa pričakujem veliko stopnjo odgovornosti in predvsem zavedanje, da delamo v dobro vseh in da je strankarsko razlikovanje med nami drugotnega pomena. Podprimo stvari, ki so na osnovi skupnega konsenza najboljše in najbolj razvojno naravnane. Obenem sporočam, da bom v kratkem imenoval tudi podžupana. V prvem obdobju sem se odločil za dva, če se bo izkazalo za potrebno, bom imenoval še enega. Za podžupana bom tako najprej imenoval gospo Darinko Kozinc in gospoda Vojka Fona. Od njiju pričakujem, da bosta to nalogo opravljala zavzeto in z vso odgovornostjo. V upravi Mestne občine Nova Gorica bomo spremembe izvedli samo takrat, ko bodo upravičene z učinkovitejšo rešitvijo in boljšim servisom za občanke in občane.

Glede prihodnosti občine in Nove Gorice se moramo najprej zavedati, v katerem položaju smo zdaj. Po štirih letih naših prizadevanj ima mestna občina utrjeno vlogo v zahodno slovenskem in obmejnem prostoru. V prihodnosti bo sprejela tudi vlogo močnega in vplivnega pokrajinskega središča, ki ima z obmejno lego še globlji in poseben pomen, ki ga bo hočeš nočeš morala priznati tudi Ljubljana.

Mestna občina se deli na podeželski in mesti del. Za podeželje lahko s ponosom rečem, da je v mojem zadnjem mandatu precej pridobilo, predvsem se je z našo pomočjo na podeželju izboljšala kvaliteta življenja. Tu mislim predvsem na dela, ki so bila opravljena na infrastrukturnem in komunalnem področju, na področju kulture in izobraževanja, obnova kulturnih domov, vrtcev in šol, gradnja igrišč, izjemen preporod je doživela Trnovsko – Banjška planota.

Mesto stoji danes pred kar nekaj pomembnimi izzivi. Če, preden jih naštejem, pogledam na pridobitve v zadnjem obdobju, lahko povem, da sem ponosen, da je mesto postalo univerzitetno mesto in da je uspel pozitiven prodor Visokošolskemu in raziskovalnemu središču Primorske, ki je v Novo Gorico privabilo kar nekaj fakultet oziroma visokošolskih študijev, tako da so študentje že postali del našega novogoriškega vsakdana. V mestu smo skupaj z Ministrstvom za šolstvo in šport uspeli postaviti nov sodoben športni center, za katerega predlagam, da se poimenuje po domačem preminulem alpinistu, košarkarju, zmajarju, skratka vsestranskemu športniku in zelo priljubljenemu Viktorju Humarju – Vikotu – VIKOVA DVORANA. Bodimo ponosni na domače ljudi! Nova Gorica je s sodobnim kajak centrom v Solkanu pridobila odlično možnost za organizacijo mednarodnih tekmovanj. Z odlično izpeljanim svetovnim mladinskim prvenstvom v kajaku je že dokazala, da je tovrstnim prireditvam kos. Imamo slovenskega nogometnega prvoligaša, stadion bo v kratkem dobil pokrite tribune. Kmalu bo mesto lažje zadihalo tudi na infrastrukturnem področju, saj se pospešeno nadaljuje gradnja solkanske obvoznice, novi veliki investitorji, ki prihajajo v mesto, pa pomagajo pri drugih pomembnih infrastrukturnih projektih. Ustvarili smo nov čezmejni trg, ki je postal mednarodno prepoznavna turistična točka, ob njem pa smo vzdolž železniške postaje skupaj s Slovenskimi železnicami nastavili pogoje za nastanek enega od novih središč mesta, ki bo pomembno vplival na sosednjo Gorico in nadaljnji urbanistični in družbeni razvoj obeh mest.

In izzivi? Zagotovo je največji izziv za našo občino dejstvo, da bo v bodoče postalo mesto Nova Gorica novo pokrajinsko središče. Z njim bomo v odnosu do vlade zahtevali novo vlogo in pristojnosti, s katerimi bomo lahko profesionalno uresničevali skupne naloge pokrajinskega pomena in obenem enakovredno nastopali v odnosih z območjem v sosednji Italiji. Občasno se v javnosti pojavljajo zamisli tudi o upravičenosti Primorske kot enotne pokrajine. Sam niti ne bi toliko nasprotoval tej zamisli, ki zagotovo ima tudi svoje argumente, če me ne bi odnos Ljubljane v preteklosti prepričal o nasprotnem. Nova Gorica in Goriška je bila v glavnem, če se lahko tako izrazim, od boga pozabljena. Veljala je za občino, ki si bo že sama pomagala, saj ima več milijardni proračun in HIT. To je tudi argument, ki ga še zdaj pogosto slišim. Veliko pa jih pozablja, da ležimo na zelo občutljivem obmejnem področju, da ima zlasti območje severno od Nove Gorice do Bovškega izjemno slabe cestne povezave do centra države in ostalih predelov, da bo tudi Nova Gorica morala počakati na konec leta 2008, da bodo zgrajene Rebrnice in da na našem območju delujemo ob zelo razviti Furlaniji- Julijski krajini. Ljubljana nikoli ni skrivala svoje naklonjenosti do Kopra, kamor je usmerjala večino sredstev na Primorskem. Ne nasprotujem podpori Kopru, nasprotujem dejstvu, da je Goriška vedno ostala pri strani. Skupna pokrajina z južno Primorsko bi Goriški, se bojim, nudila podobno sliko. Zato vas pozivam, da s skupnimi močmi gradimo in utrjujemo moč naše Goriške, da zahtevamo in smo aktivni, namesto da pasivno čakamo na to, kar nam bo vlada dodelila. In glede na to, da smo v zadnjem času pri vladi le naleteli na določen posluh, upam, da bomo ta konstruktiven dialog tudi nadaljevali.

Mesto se nezadržno razvija v univerzitetnem smislu. Mestna občina bo še naprej izdatno podpirala Univerzo v Novi Gorici, tako kot doslej, in VIRS. Zavedamo se, da smo brez ustreznih kadrov pri razvoju lahko močno okrnjeni, zato nam ni žal sredstev, ki jih namenjamo izobraževanju in dobrim pogojem za študente.

Goriški se lahko zgodi Mega center. Pozivam vas, da ne smemo dopustiti, da se nam samo zgodi, ampak da moramo vsi, ki smo zavezani k vodenju te občine, vplivati na to, da bodo v njegovo realizacijo vključene tudi zahteve lokalne skupnosti, ki se mora zavedati in upoštevati tudi vse negativne posledice take investicije. Izražam veliko zadovoljstvo, da sem povabljen v vladno skupino, ki bo sodelovala pri procesu odločanja o tej ameriški investiciji, saj bom tako lahko zagovarjal interese Goriške in opozarjal tudi na negativne posledice te investicije. Obenem sem prepričan, da smo kot lokalna skupnost na območju, kjer deluje družba HIT, popolnoma upravičeni do koncesijskih sredstev tudi v bodoče.

In naj ob tem omenim tudi pomen družbe HIT za naše območje, ki je obenem tudi vodilni promotor razvoja turizma na Goriškem. Zakaj jo omenjam? Zato, ker njena moč in obstoj v mestu pomembno vplivata na naš vsakdan. In prav zato cenim dejstvo, da gre za družbo, ki se zaveda svoje družbene odgovornosti in zato družbi tudi nekaj daje.

Gospodarstvo še naprej ostaja na vrhu lestvice naših prioritet. V spodbujanje gospodarstva vlagamo veliko sredstev, kar je že obrodilo sadove, saj se Nova Gorica ponovno dviguje na lestvici najbolj propulzivnih slovenskih mest. Regionalni gospodarski forum, Tehnološki park, projekt IN-PRIME, nove obrtne cone, povratna in nepovratna sredstva, vse to bodo še naprej prijemi, s katerimi Novo Gorico postaja vse bolj zanimiva za vlaganja in opravljanje gospodarskih dejavnosti.

Veliko bi se dalo povedati še o ostalih področji delovanja občine. Vendar mislim, da ste moje delo v minulih štirih letih že spoznali do te mere, da veste, koliko cenim kulturo, šport in ostale dejavnosti. Vsi segmenti so pomembni in ne bomo pozabili na nobenega od njih.

Ob koncu bi rad povedal, da bodo tudi v bodoče seje mestnega sveta javne in da jih bo moč spremljati preko neposrednega televizijskega prenosa na TV Primorka. Ob tem želim, da bi svetnice in svetniki kljub televizijskemu prenosu na sejah učinkovito in konstruktivno delali. Vsa gradiva, vabila in odločitve mestnega sveta pa bodo tako kot doslej objavljeni tudi na spletnih straneh mestne občine.

Želim vam, da bi se v naslednjih štirih letih v mestnem svetu dobro počutili in da bi upravičili zaupanje občank in občanov, ki so vam ga izkazali na volitvah. In ker je že skorajda novo leto, dovolite, da vam zaželim eno prijazno in lepo leto, v katerem naj se vam izpolni kar največ želja. Srečno."