Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izjava župana Mirka Brulca glede predaje seznama deportirancev Občini Gorica (IT)

DATUM OBJAVE 09. marec 2006
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Izjava župana Mestne občine Nova Gorica glede predaje seznama deportirancev Občini Gorica

"Osebno sem 8. decembra 2005 s strani Ministrstva za zunanje zadeve RS prejel dopis dr. Janeza Šumrade, v.d. generalnega direktorja MZZ in seznam pogrešanih oseb v Goriški pokrajini, ki ga je izdelala zgodovinarka Nataša Nemec in sicer z navodilom, naj ga skladno z obljubo ministra za zunanje zadeve dr. Dimitrija Rupla na sestanku z županoma obeh Goric 5. julija 2005 izročim županu Gorice Vittoriu Brancatiju (v prilogi pošiljamo kopijo dopisa – original hranimo na upravi).
Seznam je bil predan županu Občine Gorica Vittoriu Brancatiju (IT) na sestanku 12. decembra 2005 na Mestni občini Nova Gorica, ki so se ga udeležili: generalni konzul Republike Slovenije v Trstu Jože Šušmelj, raziskovalka Inštituta za novejšo zgodovino iz Ljubljane dr. Nevenka Troha, direktor Goriškega muzeja Nova Gorica Andrej Malnič in podžupan Mestne občine Nova Gorica Tomaž Vuga (Sam sem bil odsoten, ker sem se tistega dne udeležil predstavitve vladnih reform v Postojni). O sestanku in predaji seznama je bila javnost že obveščena 13.12.2005 v obliki sporočila za javnost. Seznam deportirancev Mestna občina Nova Gorica ni posredovala nobeni drugi osebi. Od sestanka dalje je bil v pristojnosti Občine Gorica.
Obžalujem, da se seznam zdaj izrablja v politične in predvolilne namene na italijanski strani. Prepričan sem, da to tudi ni bil namen ministrstva za zunanje zadeve. Želja je bila, da bi bili svojci seznanjeni z usodami deportiranih, saj od teh tragičnih dogodkov dalje, niso imeli o deportiranih sorodnikih nobenih informacij. Razjasnitev dejstev naj bi pripomogla tudi k boljši klimi v medsosedskih odnosih, saj je bil problem fojb vedno prisoten v čezmejnem sodelovanju. Nezaslišana se mi zdi današnja objava celotnega seznama pogrešanih v italijanskih časopisih Il Messaggero Veneto in Il Piccolo. Omenil bi tudi, da so se italijanski mediji zdaj osredotočili na nasilje v povezavi s fojbami, vsi po vrsti pa molčijo o dolgih letih fašističnega nasilja tako nad Slovenci kot tudi nad Italijani. Namen očitno posvečuje sredstva.
Na sestanku 12. decembra 2005 je bilo tudi dogovorjeno, naj bi se ustanovila mešana komisija treh zgodovinarjev z italijanske in treh zgodovinarjev s slovenske strani, ki naj bi preučila ta seznam za področje Goriške pokrajine. V njem so namreč morda navedene osebe, ki so še vedno žive, osebe, ki so bile odpeljane, pa so se vrnile in podobno. Kraja smrti namreč v veliko primerih tudi, po navedbah zgodovinarjev, ni bilo mogoče ugotoviti. Osebno sem mnenja, da je ustanavljanje omenjene komisije v pristojnosti Ministrstva za zunanje zadeve RS, saj gre nenazadnje za občutljivo temo v meddržavnih odnosih. Mestna občina Nova Gorica nima nobene želje po vmešavanju v zadevo, ki mora biti po mojem mnenju v izključni pristojnosti zgodovinarjev."

Mirko Brulc
Župan