Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pomoč novogoriški Enoti za hitre reševalne intervencije

DATUM OBJAVE 11. december 2020
VIR Mestna občina Nova Gorica

Več kot 350 reševalnih intervencij so v dveh desetletjih delovanja opravili člani Enote za hitre reševalne intervencije Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica. Njihovo delo poteka v velikokrat zelo nevarnih okoliščinah na zahtevnem terenu. Da lahko reševalci čim prej pridejo do ponesrečencev ne glede na to, kako visoko ali globoko so, v snegu, dežju ali ledu, pa je pomembno, da imajo ustrezno in kvalitetno opremo. Pri tem jim je na pomoč v sklopu tradicionalne novoletne preventivne akcije Za boljši jutri priskočila Zavarovalnica Triglav. Z njeno pomočjo bodo kupili reševalni drog z vitlom za lažje reševanje iz globin in višin.

Vse več ljudi se zaveda pomena zdravega in aktivnega načina življenja, zato pogosteje zahajajo v naravo, obiskujejo gore in se ukvarjajo z raznimi športnimi aktivnostmi. Posledično se je povečalo tudi število nesreč, še posebej pri nekaterih bolj nevarnih, adrenalinskih vrstah športa. Kot odgovor na večje število nesreč v naravi in večjo potrebo po usposobljenih reševalcih, so na območju Nove Gorice že pred dvajsetimi leti ustanovili Enoto za reševanje iz višin in globin oziroma enoto za hitro posredovanje, ki je takoj dobila tudi kratko ime HRI.

»Člani enote HRI so alpinisti, jamarji, vodniki reševalnih psov, policist, radioamaterji, zdravniki in medicinski tehniki. Od našega začetka ves čas budno spremljamo intervencije in se skladno z njimi tudi dodatno izobražujemo ter usposabljamo,« pojasnjuje Peter Podgornik, eden od dveh pobudnikov ustanovitve reševalne skupine HRI in dodaja, da nekaj članov enote sodeluje tudi v vrstah gorske in jamarske reševalne službe Slovenije ter v različnih enotah z reševalnimi psi, nekaj pa se jih tudi aktivno ukvarja z jadralnim padalstvom, kar je za enoto izredno koristno.

Dober reševalec potrebuje dobro opremo

Prav znanje, za člani enote je v dvajsetih letih delovanja več kot 140  reševalnih vaj, in ustrezna oprema sta pogoj za varno in uspešno reševanje.

»V Civilni zaščiti Mestne občine Nova Gorica skrbimo in zagotavljamo, da Enota za hitre reševalne intervencije deluje povezano, da je dobro opremljena in usposobljena za reševanje v zahtevnih razmerah,« poudarja  Andrej Biaggio, poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica.

Z novim reševalnim drogom z vitlom, ki je univerzalen za dviganje in spuščanje bremen, torej reševalca in ponesrečenca, v gorskem in urbanem okolju, bodo lahko poslej v enoti še učinkovitejše posredovali v intervencijah.

»Nova oprema je primerna za reševanje iz visokih objektov, robov strmih skalnih sten, iz sotesk, razpok oziroma povsod, kjer gre za zahteven spust ali dvig reševalca s ponesrečencem. Z njo bodo lahko požrtvovalni člani Enote za hitre reševalne intervencije še hitreje priskočili na pomoč tistim, ki jo bodo potrebovali, zato smo projekt tudi podprli v okviru naše novoletne akcije Za boljši jutri je dejala Tina Žgavc, direktorica Območne enote Nova Gorica Zavarovalnice Triglav.

Zavarovalnici Triglav se v imenu Enote za hitre reševalne intervencije Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica  in novogoriške mestne občine najlepše zahvaljujemo za donacijo.