Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

100-letnica rojstva Ludvika Gabrijelčiča

DATUM OBJAVE 17. avgust 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Včeraj je minilo 100 let od rojstva Ludvika Gabrijelčiča, prvega župana Mestne občine Nova Gorica. Med leti 1952 in 1963 je bil namreč predsednik Občinskega ljudskega odbora Nova Gorica.

 

Gabrijelčič se je rodil 16. avgusta 1921 v Solkanu. Rojen je bil v ugledni, a obubožani kmečko-obrtniški družini. Njegov oče Andrej je bil pravnuk Andreja Gabrijelčiča (1820–1896), narodnjaškega župana Solkana med leti 1871–1878 in soustanovitelja solkanske čitalnice. Njegova mati Amalija, rojena Jug, je bila v sorodu s filozofom in alpinistom Klementom Jugom. Po očetovi strani pa je bil tudi potomec rodbine Doljak, ki je dala politika Matijo in Josipa Doljaka.

Šolal se je za mizarja. Med drugo svetovno vojno je bil vpoklican v italijansko vojsko in se kot letalec boril v Severni Afriki. Konec leta 1943 se je prek srednje Italije vrnil na Goriško in se pridružil partizanom. Leta 1944 je bil sprejet v Komunistično partijo Slovenije.

Po vojni je v okviru solkanskega okrajnega ljudskega odbora sodeloval pri pripravah za gradnjo Nove Gorice. Od leta 1952 do 1963 je bil predsednik (»župan«) Občinskega ljudskega odbora Mestne občine Nova Gorica. V obdobju njegovega županovanja so bile vzpostavljene temeljne infrastrukture in institucije mladega mesta. Od leta 1966 do upokojitve leta 1974 je bil direktor Hotela Park. V času njegovega vodenja so bili postavljeni temelji za razmah hotelskega in igralniškega turizma na Goriškem, kar je omogočilo nastanek podjetja HIT.

Umrl je 4. decembra 1985 v Šempetru pri Gorici.