Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Sprehod za spomin ob dnevu Alzheimerjeve bolezni

DATUM OBJAVE 22. september 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

September je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, v katerem si društvo GO-Spominčica ter druge organizacije v Sloveniji in po svetu prizadevajo še bolj kot sicer širiti informacije o demenci.

Včeraj, na mednarodni dan Alzheimerjeve bolezni, pa je po več slovenskih krajih potekal Sprehod za spomin. V Novi Gorici sta ga organizirala GO-Spominčica in Dom upokojencev Nova Gorica.

 

Na sprehod po Novi Gorici so se skupaj s stanovalci novogoriškega in gradiškega doma upokojencev podali tudi otroci iz novogoriških vrtcev. Na Bevkovem trgu sta jih sprejeli novogoriška podžupanja Damjana Pavlica in predsednica Odbora za socialno varstvo in zdravstvo na Mestni občini Nova Gorica Vida Škrlj.

Ob sprejemu na Bevkovem trgu je podžupanja Damjana Pavlica povedala: »Na Mestni občini Nova Gorica pozdravljamo pohod za spomin. Ob tej priložnosti bi se zahvalila Sonji Valič in Sonji Planko iz društva GO-Spominčica za njun doprinos. Letos sta prejeli tudi plaketo mestne občine za vsestransko prostovoljno pomoč pri obvladovanju, prepoznavanju, ozaveščanju in lajšanju življenja z demenco tako svojcem, osebam z demenco kot lokalni skupnosti nasploh ter za izjemen doprinos k delovanju Društva GO-Spominčica. Društvo veliko pripomore k boju proti Alzheimerjevi bolezni. Naj omenim še, da smo letos prenesli etažno lastništvo za dnevni center na Dom upokojencev Nova Gorica, s tem se bodo lahko prijavili na razpise. Pomagali smo tudi pri pridobitvi gradbenega dovoljenja, za kar se zahvaljujem tudi Upravni enoti Nova Gorica. Z Vido Škrlj se trudiva, da bi okolico dnevnega centra uredili tako, da bi bila primerna tudi za ljudi z demenco. Podpiramo organizacije, ki se ukvarjajo s tem, da ljudem pomagajo, da niso tako hitro odvisno od družine in svojcev. Poleg tega na mestni občini pripravljamo tudi strategijo za starejše.«

Mestna svetnica in predsednica Odbora za socialno varstvo in zdravstvo Vida Škrlj pa je po sprejemu povedala: »Z udeležbo na sprehodu smo kot Odbor za socialno varstvo in zdravstvo izrazili podporo društvu GO-Spominčica, ki zagotavlja pomoč osebam z demenco, njihovim svojcem in skrbnikom. S samim pohodom pa smo želeli širšo javnost opozoriti na zgodnje odkrivanje Alzheimerjeve bolezni. Ravno zgodnje odkrivanje je pogoj za uspešno zdravljenje.«

 

Letošnji dan Alzheimerjeve bolezni je potekal v okviru pozivov k zagotavljanju čim prejšnje diagnoze.