Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Praznovanje 40. obletnice prijateljstva med mesti Celovec, Nova Gorica in Gorica

DATUM OBJAVE 23. maj 2005
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

V dopoldanskih urah so župan Celovca, Harald Scheucher, župan Občine Gorica, Vittorio Brancati in župan Mestne občine Nova Gorica, Mirko Brulc uradno odprli Praznik Koroških dolin. V okviru slednjega je bil organiziran gostinsko-obrtni sejem, na katerem so se predstavili tudi vinarji in gostinski ponudniki Vipavske vinske ceste.
Otvoritvi je sledil slavnostni del, na katerem je župan Brulc spregovoril o pomenu prijateljstva in sodelovanja med mesti. Svečanega dela sta se udeležili delegaciji občin Nova Gorica in Gorica, več pomembnih občinskih funkcionarjev mesta Celovec ter generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu Jure Žmavc.
V okviru sejma je bil organiziran tudi kulturni program. Na odru so se predstavljale folklorne in etnične skupine Koroških dolin. V popoldanskih urah sta na Celovškem odru skupaj nastopila Pihalni orkester Vogrsko pod taktirko Tomaža Kemperleta in mažoretna skupina iz Nove Gorice, ki sta navdušila obiskovalce prireditve.
Objavljamo govor župana Mirka Brulca, ki ga je imel na slovesnosti v Celovcu:

Spoštovane gospe in gospodje, spoštovana kolega župana, dragi prijatelji!


Prijateljstvo med mesti Celovec, Nova Gorica in Gorica letos praznuje pomembno obletnico. Minilo je kar štirideset let od navezovanja prvih stikov med našimi skupnostmi. Prva leta sodelovanja med Celovcem in Novo Gorico so bila predvsem obdobje medsebojnega spoznavanja in izmenjave izkušenj ter s tem postopnega zbliževanja. Z leti pa sta naši dve mesti postali prizorišče skupnega kulturnega, športnega in gospodarskega dogajanja, ki je med prebivalci ustvarilo trdne vezi prijateljstva in sodelovanja. Program izmenjav se je v 40-letnem obdobju nenehno spreminjal, saj ga je bilo potrebno prilagajati različnim političnim razmeram in še posebno potrebam obeh skupnosti; družbenopolitične, jezikovne in druge razlike pa niso nikoli preprečevale pristnih prijateljskih odnosov. Lahko bi dejali, da so celo spodbujale medsebojno druženje, spoznavanje in tesnejše povezovanje, ki je v 90. letih privedlo tudi do uradnega podpisa listine o pobratenju.

Celovec je prek svojih partnerskih mest Novo Gorico povezal praktično z vso Evropo. Prav Vam pa se moramo tudi zahvaliti za pomoč pri navezovanju stikov s sosednjo Gorico, prvo uradno srečanje med takratnima upravama Nove Gorice in Gorice je namreč prišlo ravno po posredovanju mesta Celovec. Zato sem danes resnično vesel, da se na istem mestu srečujejo vse tri občine, saj smo s tem dokazali, da lahko tovrstne povezave veliko prispevajo k medsebojnemu spoznavanju in razumevanju tudi širše – med različnimi narodi in državami, ter da nas še vedno povezuje skupno prijateljstvo in želja po preseganju meja.

Tudi Nova Gorica in Gorica sta z leti uspeli zrahljati nekdaj precej zaprto državno mejo in postaviti temelje trajnega sodelovanja, k čemur je veliko pripomogla predvsem njuna geografska bližina, pa tudi kulturna in gospodarska povezanost. V zadnjem obdobju se je goriško območje razvilo v pravi evropski laboratorij čezmejnega sodelovanja, kjer se je mnogo načrtov, ki so bili pred 40. leti le želja, spremenilo v resničnost. Mnogo jih je v fazi uresničevanja, še več je pobud, ki naj bi obe skupnosti dokončno povezali v eno funkcionalno mesto. Že sedaj pa je naše skupno sodelovanje postalo zgled, ki so ga posnemale številne občine v različnih državah ne glede na oddaljenost in oblike sodelovanja.
Nova Gorica ima z Gorico in Celovcem še eno pomembno stično točko. V obeh prijateljski mestih je namreč prisotna slovenska manjšina. Manjšine pa je Evropa razglasila za svoje bogastvo in vir povezovanja med narodi. V našem primeru to zagotovo drži. Slovensko manjšino lahko označimo kot povezovalni most na samem stičišču slovanskih, germanskih in romanskih narodov, za katero sta značilni želja po miru, sožitju in sodelovanju ter prizadevanje presegati situacije, ki so večkrat porojene zaradi občasnih kriznih obdobij med državami, zato je njihova vloga toliko bolj pomembna in zato je enako pomembno tudi spoštovanje njihovih pravic.

Današnji dan je prava priložnost, da se spomnimo in se zahvalimo vsem, ki ste v preteklih letih gradili našo skupno pot in verjeli v skupno prihodnost.

Ostajata nam iskrena želja in prepričanje, da bomo lahko tudi v bodoče odkrivali veliko novega, kar nas druži in bogati, ter skupaj praznovali še mnoge jubileje v sproščenem prijateljskem vzdušju.