Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Valvasorjeva konjenica obiskala grad Rihemberk

DATUM OBJAVE 27. junij 2022
VIR Mestna občina Nova Gorica - Kabinet župana

Minuli konec tedna so Vipavsko dolino obiskali jezdeci Valvasorjeve konjenice, ki so se že 29. leto zapored podali na pot z namenom širjenja domoljubja in hkrati tudi ljubezni do konj in konjeništva. Valvasorjeva konjenica je bila ustanovljena leta 1993 v počastitev 300-letnice smrti slavnega slovenskega polihistorja, člana angleške Kraljevske družbe barona Janeza Vajkarda Valvasorja. Valvasorjeva konjenica je kot prvo tovrstno društvo postavilo temelje vsem konjenicam v Sloveniji. S popotovanji nadaljuje z uresničevanjem njegove misli o kulturnem poslanstvu vsakega domoljuba. Tako so do sedaj že prepotovali dobršen del naše domovine ter tujine, obiskali kraje, ki imajo bogato zgodovinsko preteklost, ter tudi kraje, kjer je deloval in o njih obširno pisal Valvasor.

S svojo karavano so tokrat povezali kraje v dolini reke Vipave, bogate z zgodovino ter kulturno in naravno dediščino: Goče, Skrilje, Lokavec, Vipavski Križ, Selo, Batuje, Branik in grad Rihemberk, Preserje, Črniški Tabor, Ravne, Vitovlje, Črniče, Goče. Na rihemberški grad je okrog 20 jezdecev prispelo včeraj opoldne, kjer so jih sprejeli in pozdravili podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič, grajska gospa Eleonora in gospod Ferdinand z Rihemberka. Poleg kulturnega poslanstva je namen Valvasorjeve konjenice, ki združuje jezdece iz celotne Slovenije, tudi podelitev Valvasorjevih listin županom občin, skozi katere konjenica jezdi. Krajšemu sprejemu je sledil igrani ogled gradu z grajsko gospo.

Novogoriški podžupan Simon Rosič je ob obisku povedal: »Nova Gorica in Vipavska dolina nudita izjemne pogoje za razvoj kulturnega in športnega turizma, kamor sodi tudi konjeništvo. Pomembno je povezovanje različnih ponudnikov z željo, da se oblikuje čim boljša turistična ponudba in predstavi lepota naših krajev. Poseben poudarek v turistični ponudbi pa je zagotovo bližajoče se Evropska prestolnica kulture 2025, naslov, ki ga bo Nova Gorica nosila v sodelovanju z Gorico.«

Člani Valvasorjeve konjenice so si med obiskom ogledali grad in prve prenovljene grajske sobane, ki so samevale skoraj 80 let. Njihovo obnovo je novogoriška mestna občina dokončala v začetku letošnjega leta. V prvem nadstropju vhodnega poslopja s stolpom je tako nastal sprejemno-interpretacijski center Infoteka Natura 2000 Grad Rihemberk za obiskovalce gradu, nadgrajen s sodobno predstavitvijo grajske zgodbe ter naravovarstvenega pomena gradu in njegove okolice. Posebno mesto so v novo urejenih grajskih sobanah dobili tudi rihemberški netopirji.

    

    

     

 

Foto: Mateja Pelikan