Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Varno v poletje

DATUM OBJAVE 23. junij 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Objavljamo sporočilo za javnost Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu:

Danes je zadnji šolski dan, nato pa vse šolarje čakajo poletne počitnice. Obeta se vroč prazničen konec tedna, s plohami in nevihtami. Močno bo povečana gostota prometa, tudi zaradi del na cesti in večjega tranzita, opozarja Agencija za varnost prometa. V primeru zastojev vselej ustvarimo reševalni pas! Visoke temperature, zastoji in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče vplivajo na vozne sposobnosti. Vse to od udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. Počitniška brezskrbnost naj se ne odraža v prometu – prometna pravila in razmere na cesti naj vozniki dosledno upoštevajo in bodo vselej še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje, voznike e-skirojev, mopediste in motoriste. Pazite na najmlajše, da bodo v prometu varni, vedno jih pravilno namestite v otroške zadrževalne sisteme, poskrbite za dosledno pripenjanje. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara, za kar so še bolj dovzetni otroci, starejši in kronični bolniki! Pri zunanji temperaturi 32 stopinj C je v vozilu po 20 minutah že 49 stopinj C. Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci svoje glave vedno opremijo z zaščitno čelado, ki jo Agencija za varnost prometa priporoča tudi po 18. letu.

Pred odhodom na pot

Pot dobro organizirajte in načrtujete, preverite delovanje vašega vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite stanje na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov.

Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena, težjo kosi naj bodo na dnu, za zadnjo klopjo. Prtljago ustrezno pritrdimo oziroma zavarujemo, da ob morebitnem trku ne poleti z mesta. Naletna teža mobilnega telefona, ki tehta 200 gramov, je pri trku vozila s hitrostjo 50 km/h, kar 5-6 kilogramov. Če nas med trkom zadane, lahko utrpimo resne poškodbe. Ustrezno pospravljeni predmeti med vožnjo so tako za varnost voznika in potnikov nujni. Zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah. Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu. Preverite pravilno in dosledno pripetost vseh potnikov in uporabo otroških zadrževalnih sistemov.

Ko ste za volanom, naj bo vožnja vaša glavna skrb

Vožnja je zahtevno opravilo, zato se povsem osredotočite nanjo. Osredotočenost na vožnjo pomeni slediti trem preprostim, a nujnim pravilom:

  • Roke na volanu.
  • Pogled na cesti.
  • Misli in koncentracija pri vožnji in spremljanju razmer na cesti in ob njej.

Med vožnjo bodite strpni, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in ravnajte defenzivno, vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo. Ne uporabljate mobilnega telefona in vozite trezni! Med daljšo vožnjo naj vozniki poskrbijo za redne postanke, približno na vsaki dve uri. V primeru, da je na potovanju več oseb z veljavnim vozniškim dovoljenjem, naj si ti vožnjo »razdelijo«, s tem tudi zmanjšajo tveganje za vožnjo pod vplivom utrujenosti ali zaspanosti.

Če se med vožnjo pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je potrebno v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti ter poskrbeti za ustrezno psihofizično stanje. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara! Temperature v avtomobilu, ki stoji,  izjemno hitro naraščajo. Že pri zunanji temperaturi 22 stopinj C temperatura v vozilu naraste na 47 stopinj C v le eni uri. Če je zunaj 32 stopinj C, je v vozilu po 20 minutah že 49 stopinj C. Višje zunanje temperature in daljši čas stanja na soncu seveda pomenijo še višje temperature v zaprtem vozilu. Zato vselej, preden odidete na pot, četudi je kratka, vozilo dobro prezračite in ohladite.

Za večjo varnost na cestah v poletnih mesecih je Agencija za varnost prometa izdala brošuro Nasveti za vožnjo poleti.

Videovsebine Varno v poletje:

Pravilno nalaganje prtljage: https://youtu.be/Zk8BZNcysho
Varno prehitevanje kolesarjev: https://youtu.be/NP0sBWc-tsE
Varno na kolo: https://youtu.be/UGqqspLeB_s
Varno z motorjem: https://youtu.be/uwIBM7yk2KI
Varno z e-skirojem: https://youtu.be/-T-EVH5VZaM
Nastavljanje klimatske naprave med vožnjo: https://youtu.be/CrS87JVFuAA
Fantomski zastoji in reševalni pas:: https://youtu.be/j_kJcAfv-88
Primerna obutev med vožnjo: https://youtu.be/uIfz54_pflk

Želimo vam srečno in varno udeležbo v prometu, šolarjem pa vesele in varne poletne počitnice!

Deklici sedita na robu avtomobilskega prtljažnika, obdani s potovalkami

Oddaja zahteve o ureditvi priponk na strani
Polja označeno s * so obvezna.
Želim da se priponke na tej spletni strani uredijo v skladu s zakonom o dostopnosti