Začenjamo izvajati projekt celovite prenove javne razsvetljave v mestni občini

datum: 05.07.2019

kategorija: V središču

Mestna občina Nova Gorica z izbranim zasebnim partnerjem, podjetjem Interenergo d.o.o., v mesecu juliju začenja z izvajanjem projekta celovite prenove javne razsvetljave v vseh naseljih mestne občine. Do konca letošnjega leta bodo obstoječe svetilke zamenjane z najsodobnejšimi LED svetilkami družine Streetlight 20, enega najbolj prepoznavnih svetovnih proizvajalcev svetil, podjetja Siteco OSRAM.


Nove svetilke bodo imele barvno temperaturo 3.000 K, kar pomeni, da svetijo s toplo belo svetlobo, ki je z okoljevarstvenega vidika najprimernejša zaradi izjemno nizkega nivoja modre svetlobe in skorajda ne povzroča negativnih vplivov na okolje. V nočnem času bodo imele svetilke funkcijo samodejnega zatemnjevanja, s čimer se svetlobna obremenitev okolja še dodatno zmanjša. Osvetljenost prometnih površin bo po prenovi skladna z evropskim standardom EN 13201 (cestna razsvetljava), svetilke ne bodo več sevale svetlobe v nebo, prav tako pa ne bo več neželenega osvetljevanja fasad objektov v naseljih.


Že pred samo zamenjavo bodo v poletnih mesecih predstavniki zasebnega partnerja skupaj s predstavniki dobaviteljev svetilk opravljali terenske oglede. Zamenjavo svetilk, ki bo potekala od konca julija do konca decembra 2019, bo izvajal Elektro Bavcon (Valter Bavcon s.p.).