Proslava ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini

datum: 09.09.2019

kategorija: V središču

Občina Ajdovščina bo v sodelovanju z lokalnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami ter ob podpori vseh primorskih občin organizirala proslavo ob državnem prazniku – vrnitvi Primorske k matični domovini. Dogodek bo v soboto, 14. septembra 2019, ob 15. uri na grajskem vrtu v Ajdovščini

Slavnostni govornik bo predsednik Vlade Republike Slovenije gospod Marjan Šarec. Občinstvo bosta nagovorila župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in predsednik ZB NOB Ajdovščina – Vipava Božo Novak. Proslavo ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini bosta v živo prenašala RTV Slovenija in Radio Koper. Neposredni prenos se začne ob 15. uri, zato vas naprošamo, da ste na prizorišču vsaj 15 minut prej.

Scenarist in režiser proslave je domačin, Peter Avbar, idejo za vsebinsko zasnovo programa pa je črpal iz pesmi Calvi zasedbe Siddharta, kot slogan prireditve pa izbral zadnja dva verza:

Iz novih sanj se rodi novi svet,
kjer za dobro ljudi se meja ne gradi. 

Slogan je morda v protislovju s praznikom, ki je povezan z datumom uveljavitve pariškega sporazuma in z njim meje med Jugoslavijo in Italijo (15. september 1947), vendar presega tragično dejstvo, da so vse meje tako ali drugače vedno globoko zarezale v usode tam živečih ljudi. Spogleduje se z Evropo brez meja, nenazadnje s Prešernom oziroma himničnim mejakom – sosedom. 

V sklopu letošnjega praznovanja primorskega praznika bo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije na panojih ob grajskem vrtu postavljena razstava fotografij Edija Šelhausa – letos obeležujemo 100 let od njegovega rojstva. Iz njegovega bogatega opusa bodo na ogled izbrane fotografije, ki prikazujejo ustanovitev Narodne vlade Slovenije in druga množična zborovanja v povojnem času. 

 

Več: http://bit.ly/2k79JZz

 

 

Vrnitev Primorske k matični domovini 2019