Na Trgu Evrope simbolično: prižig lučk in predaja prijavne knjige kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za EPK 2025

datum: 19.12.2019

kategorija: V središču

Včerajšnja izmenjava voščil med župani in vodstvi občin Nove Gorice, Gorice in Šempetra -Vrtojbe na Trgu Evrope med obema Goricama, kjer se mesti prepletata in povezujeta, je minila v prijetnem in prazničnem vzdušju. Najlepše želje za prihajajoče leto so si župani, še posebej z željami za uspešno kandidaturo obeh mest za naslov evropske prestolnice kulture 2025, zaželeli skupaj s sodelavci in predstavniki skupine za pripravo kandidature. Srečanje na trgu je bila lepa priložnost za predajo prijavne knjige oziroma »bid-booka« kandidature, ki sta jo županom izročili vodja skupine mag. Neda Rusjan Bric in koordinatorka kandidature Vesna Humar. Kot sta poudarili, je prijavna knjiga plod trdega dela članov skupine in zunanjih sodelavcev. Njena vsebina je program oziroma vizija obeh Goric in celotnega območja za prihodnost. 

Kandidaturo sta mesti že uradno napovedali, oddana pa bo jutri. Februarja 2020 skupino za pripravo kandidature in novogoriškega župana čaka predstavitev pred svetom mednarodnih strokovnjakov, ki bo zasedal v Ljubljani. Predvidoma marca 2020 sledi odločitev o uvrstitvi v ožji izbor (drugi krog), konec 2020 ali začetek 2021 pa bo znan končni izbor – slovensko mesto, ki bo skupaj z izbranim nemškim mestom prejelo naziv evropska prestolnica kulture 2025. Vodja priprave kandidature obeh Goric za EPK 2025 mag. Neda Rusjan Bric je ob včerajšnji simbolični predaji »bid-booka« županom povedala: »V decembru 2016, pred natanko tremi leti torej, smo se v majhni skupini entuziastov prvič zbrali, da bi raziskali možnosti in nastavili pot, ki bi nas pripeljala do naziva evropska prestolnica kulture v oddaljenem letu 2025. Po treh letih smo temu cilju za korak bliže in čeprav je ta še vedno oddaljen, smo v tem času uspeli aktivirati kreativne sile obeh mest in celotne severnoprimorske regije s čezmejnim območjem tako, da lahko že sedaj govorimo o največjem načrtnem sodelovanju in povezovanju z mejo razdeljenega območja. Naše potenciale smo opisali in nastavili v knjigi kandidature, v tako imenovanem bid-booku, ki ga bomo v novem letu predstavili komisiji evropskih strokovnjakov. Zastavljen program omogoča nadaljnji razvoj regije in obeh mest na kulturnem in gospodarskem področju ter nam omogoča pot v boljšo skupno prihodnost. S pridobitvijo naslova evropska prestolnica kulture bi nam bil ta cilj še toliko bolj dosegljiv.« 

Simbolični trenutek so poudarili tudi trije župani, ki sicer dnevno tesno sodelujejo na različnih projektih ustvarjanja skupnega somestja, kar posebej izpostavlja novogoriški župan dr. Klemen Miklavič: »Okrog tega prizorišča, Trga Evrope, rase prvo evropsko čezmejno somestje in iz tega prizorišča postajata Gorici skupaj s Šempetrom prestolnica prve evropske čezmejne regije.« Dr. Miklavič se je posebej zahvalil skupini, ki je pripravila »bid-book« in vsem skupaj zaželel uspeha. Njegov goriški kolega Rodolfo Ziberna se mu je pridružil in poudaril: »Na Trg Evrope končno prihajajo Goričani z obeh strani meje, zato da tu počnejo čisto vsakodnevne zadeve, kot na primer zato, da prižgejo lučke na drevesu, kar bomo storili nocoj. Obenem se zahvaljujem celotni ekipi za pripravo »bid-booka« kandidature. Zdaj smo pripravljeni, da lahko startamo tako kot vlak in upam, da nam bodo nadaljnja dogajanja naklonjena, sploh glede na to, da startamo z dobro popotnico simboličnega kraja, Trga Evrope. Torej skupaj na to pot in upajmo na zmago.« Odločitev sosedov je pohvalil župan Občine Šempeter - Vrtojba mag. Milan Turk: »Najprej čestitka sosedom. Vsa čast, da ste zmogli in doumeli pomen te kandidature za Evropsko prestolnico kulture. Vedno smo veseli, če sosedu dobro gre in upam, da vam tudi uspe, mi pa bomo rade volje pomagali in pri tem sodelovali. Upam, da se bomo čez eno leto veselili skupnega uspeha.«

Voščilom in predaji prijavne knjige županom na Trgu Evrope je sledilo odprtje stalne razstave z naslovom »Bohinjska proga: ob Soči po tiru treh narodov«, ki sta jo v okviru evropskega projekta Isonzo-Soča organizirala EZTS GO in Kulturni dom Nova Gorica. Razstava, ki je otipljiv rezultat čezmejnega sodelovanja, je nastala iz želje po konkretnejši predstavitvi Bohinjske železnice, njene vloge nekoč in danes ter želja, vezanih na njeno posodobitev v prihodnosti. 


 

Izmenjava voščil in predaja prijavne knjige za Evropsko prestolnico kulture 2025, 18. december 2019 (foto: Foto Lado)Izmenjava voščil in predaja prijavne knjige za Evropsko prestolnico kulture 2025, 18. december 2019 (foto: Foto Lado)Prijavna knjiga za Evropsko prestolnico kulture leta 2025 (foto: Foto Lado)

Izmenjava voščil in predaja prijavne knjige za Evropsko prestolnico kulture 2025, 18. december 2019 (foto: Foto Lado)Izmenjava voščil in predaja prijavne knjige za Evropsko prestolnico kulture 2025, 18. december 2019 (foto: Foto Lado)

Odprtje razstave v avli železniške postaje v Novi Gorici, 18. december 2019 (foto: Foto Lado)Odprtje razstave v avli železniške postaje v Novi Gorici, 18. december 2019 (foto: Foto Lado)Odprtje razstave v avli železniške postaje v Novi Gorici, 18. december 2019 (foto: Foto Lado)Odprtje razstave v avli železniške postaje v Novi Gorici, 18. december 2019 (foto: Foto Lado)

Fotografije: Foto Lado