Obeležili smo dan samostojnosti in enotnosti

datum: 24.12.2019

kategorija: V središču

Z osrednjo slovesnostjo, ki se je pod taktirko letošnjega Bevkovega nagrajenca Radoša Bolčine odvila na Glasbeni šoli Nova Gorica, smo v mestni občini obeležili dan samostojnosti in enotnosti. Kulturni program so sooblikovali učenci Glasbene šole Nova Gorica in člani Literarnega kluba GOvoRICA. Župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič se je v slavnostnem govoru posvetil dvema kategorijama, enotnosti in samostojnosti. Povedal je: 

Enotnost 
»Leta 1990 smo začutili, da je referendum za samostojno Slovenijo nekaj, za kar velja stopiti do volišča in izraziti svoje mnenje in stališče. Kar velika večina se jih odločila, da mora Slovenija stopiti na samostojno pot in izstopiti iz federacije. To pomeni močan izraz, močno legitimnost za pomemben politični korak. Stopili smo v sistem pluralnosti, kjer enotnost ni imperativ, ampak je odločitev o temeljnih skupnih zadevah. Različne ideje se danes krešejo skozi volitve v parlamentu in tam se iščejo rešitve z odločanjem o večini. 
V Novi Gorici skušamo na svoj način doseči in preseči enotnost. Smo v trenutku, ko so se ljudje začeli zavedati, da stagniramo, da nam manjka zagon. Zato smo se odločili, da bomo v novem sestavu mestnega sveta povezali levo in desno idejno strujo v tok ter poskušali dati signal, da so nekateri projekti temeljni, projekti enotnosti, tisti projekti, ki morajo to mesto in občino ter regijo pognati naprej. Enotnost poskušamo doseči širše. Skušamo privabiti tudi tiste, ki želijo skupaj z nami ustvarjati prihodnost, preko te meje, ki je tako drastično zarezala v naše kraje.«

Samostojnost 
»Samostojnost je danes, zlasti mlajšim, nekaj samoumevnega. Vendar samostojnost ni samoumevna. Prvič se je ta kategorija pokazala po prvi svetovni vojni, ko so prav v zahodni civilizacijI ugotovili, da se morajo narodi odločati sami, kako bodo živeli. Samoodločba narodov je tista kategorija, ki je počasi prerasla v vrednoto. Ko se je leta 1990 pri nas zgodil referendum, je to že bila vrednota. In takrat smo imeli možnost se opredeliti glede tega, kako želimo živeti. Marsikje po svetu ta pravica ni samoumevna, pogosto je kratena. Živela samostojnost in živela enotnost ter pravica za samoodločbo narodov! Živela naša enotnost za razvoj in prihodnost naših krajev!« 

 

 

 

 

Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti, 23. december 2019 (foto: Foto Lado)

Fotografije: Foto Lado