Spomin na padle borce na Pedrovem

datum: 27.01.2020

kategorija: V središču

Sobotna slovesnost v braniškem kulturnem domu v spomin na padle borce na Pedrovem je ponovno izpostavila pomen spominjanja in opominjanja, da se vojne strahote ne bi nikoli več ponovile. Udeležil se je je tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je v svojem govoru med drugim izpostavil, da je politična odgovornost vseh, ki imajo politično moč, da storijo vse za mir in za mirno reševanje sporov. 

Na slovesnosti, ki je potekala v organizaciji Krajevne skupnosti Branik, KO ZB za vrednote NOB Branik v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Nova Gorica, odborom VOS OF - VDV in Društvom SEVER, so se zbrani spomnili tragičnih dogodkov na Pedrovem leta 1945, ko je v boju z okupatorjem padlo enajst borcev. V pozdravnem nagovoru je župan dr. Klemen Miklavič poudaril, da se spominjamo upornikov, ki so se uprli represiji, odrekanju pravice do izražanja v svojem jeziku, do razvoja lastne kulture: »Uprli so se ideologiji, ki so ji rekli fašizem. To so bili antifašisti. Da se grozote ne bi ponovile, je prav, da smo bili, da smo in da bomo vsi Evropejci antifašisti. Ampak biti proti ni dovolj. Tvoriti moramo novo Evropo, jo nadgraditi. Evropo, ki temelji na sožitju, prijateljstvu in bogastvu raznolikih kultur in jezikov. K takšni Evropi Nova Gorica in Gorica prispevata s svojim zgledom integracije na področjih, kot sta gospodarstvo in kultura. Želimo ustvariti prvo evropsko čezmejno prestolnico.« Zaključno besedo na slovesnosti je prispevala Katjuša Žigon, predsednica Območnega Združenja borcev NOB Nova Gorica. 

Župan dr. Klemen Miklavič je v spremstvu podžupana Saše Kogovška pred slovesnostjo v Braniku položil venec k spomeniku padlim borcem na Pedrovem. Venca sta položila tudi predsednik države Borut Pahor in  vdova generala Miroslava Jerkiča, predsednika VOS OF - VDV. 

 

 

 

Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)Spomin na padle borce na Pedrovem, 25. januar 2020 (foto: Foto Lado)

Fotografije: Foto Lado