Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Mag. Mija Lorbek, v. d. direktorica zavoda GO! 2025

DATUM OBJAVE 15. december 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novogoriški mestni svetniki so na današnji izredni seji mestnega sveta za v. d. direktorico Javnega zavoda GO! 2025 potrdili mag. Mijo Lorbek. Do imenovanja v. d. direktorice je prišlo potem, ko je dosedanji direktor zavoda Gorazd Božič odstopil, s čimer se je danes seznanil tudi mestni svet. Lorbekova bo zavod vodila do izbire novega direktorja, vodenje bo prevzela jutri. V te vode se podaja z veliko izkušnjami, saj je bila od nastopa službe na mestni občini koordinatorica za EPK in je projekt ves čas spremljala. V sam proces Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica je sicer vključena že več let, sprva je bila programska vodja Xcentra, nato mentorica pri enem izmed projektov iz Prijavne knjige ter kasneje kot zastopnica mestne občine v medresorski skupni ministrstev za EPK, nekaj časa je bila skrbnica pogodbe za Evropsko prestolnico kulture pri Ministrstvu za kulturo, je članica posvetovalne skupine za infrastrukturo EPK, predsednica posvetovalne skupine EPK za turizem, nekaj časa pa je bila tudi odredbodajalka za poslovanje javnega zavoda GO! 2025.

Novogoriški župan Samo Turel je poudaril, da bo Lorbekova lahko takoj nadaljevala z delom v zavodu, ker je v projekt že vključena in ga dobro pozna. Izpostavil je, da je ključno prav to, da delovanje zavoda tako lahko nemoteno poteka dalje, brez posebnega uvajanja nove v. d. direktorice: »Glede na to, da je od imenovanja za vodjo kabineta župana tesno vpeta v priprave na Evropsko prestolnico kulture, pri čemer sodeluje z vsemi vključenimi akterji, in glede na njene dosedanje karierne izkušnje, se mi zdi po strokovni plati najbolj primerna izbira.«

Nova v. d. direktorica zavoda je napovedala, da bo že v ponedeljek sklicala vse zaposlene, se seznanila z delovnimi procesi znotraj zavoda, dokumentacijo in poslovanjem. Poudarja, da morajo še naprej graditi na posebni zgodbi čezmejnega GO! borderless somestja, dobro pripravljeni Prijavni knjigi in programu, ki obeta.

Lorbekova je po imenovanju na mestnem svetu o nadaljnjih načrtih povedala: »Moji trije glavni poudarki bodo na vzpostavitvi dobrega, medsebojno usklajenega delovanja med glavnimi institucijami Evropske prestolnice kulture GO! 2025, na izboljšani komunikaciji in promociji  tako na mednarodni kot na lokalni ravni ter na večji vključenosti lokalnega prebivalstva. Prestolnica namreč nikakor ne sme biti izolirana institucija, prestolnica kulture smo mi vsi! Podrobneje bo pri prvem cilju ključ v dobrem sodelovanju javnega zavoda GO! 2025 in Mestne občine Nova Gorica, Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO in Občine Gorica (I) ter vseh ostalih vključenih deležnikov. Pri drugem cilju se bomo posvetili izboljšanju komunikacije z javnostmi in promocije – tako mednarodne kot domače. Gre namreč za izjemno pomemben evropski projekt, tako z vidika prepoznavnosti kot nadaljnjega strateškega razvoja občine. Ta poleg oživitve kulturnega življenja prinaša celotni regiji visok turistični potencial oziroma razvoj  »Evropske čezmejne destinacije«, kjer bodo imeli koristi prav vsi, od ponudnikov prenočitev, enogastronomije, obrtnikov in podjetnikov ter kulturnih delavcev. Tretji cilj bo vključeval lokalno prebivalstvo s sodelovanjem na dogodkih, na javnih razpravah, s soustvarjanjem spremljevalnih programov in s sodelovanjem na delavnicah. Tako bomo dobili živahen utrip mesta, zanimivega tako za domačine kot za obiskovalce.«  

Sicer pa je Lorbekova v kulturi  delovala v vlogah vse od prireditvenega menedžmenta, odnosov z javnostmi, pridobivanja nepovratnih sredstev, projektnega vodenja in programskega vodenja ter tudi kot avtorica. Tako je dragocene  izkušnje nabirala na lokalnih in mednarodnih festivalih kulture, v letnih programih in razvojnih projektih. Sodelovala je v različnih vlogah pri organizacijah, od manjših klasičnih koncertov do večjih popularnih prireditev, kot so Rock Otočec in Microsoftova NT konferenca, mednarodnih poslovnih sejmov od turizma do igralništva. V drugi polovici kariere je delovala kot direktorica inovativnega podjetja za razvoj intermedijskih rešitev, ki so jih uporabljala mednarodna podjetja, kot so BBC Worldwide, Intel, Hennessy, Coca Cola, kot tudi neprofitne organizacije za muzejske postavitve, prireditve in razstave. Ko si je ustvarila družino, se je iz Londona preselila v Novo Gorico.