Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Čezmejna platforma GO! 2025

DATUM OBJAVE 18. december 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

18. decembra – natanko tri leta zatem, ko je Nova Gorica skupaj z Gorico prejela naziv Evropska prestolnica kulture – je predstavljena čezmejna platforma “Borderless Wireless”, ki bo javnosti dostopna od 28. decembra 2023 dalje.

Projekt, eden od ključnih iz prijavne knjige in eden najbolj pričakovanih na tem območju, upravlja EZTS GO. Na novinarski konferenci so ga predstavili v prisotnosti: Barbare Zilli, svetnice za finance avtonomne dežele FVG; župana Mestne občine Nova Gorica Sama Turela in Rodolfa Ziberna, župana Občine Gorica.

“Borderless Wireless” je več kot spletna stran, je napredna digitalna platforma, rezultat strateškega načrta, ki je bil razdelan in izveden v kratkem času ter predvideva participativni proces načrtovanja z glavnimi deležniki in je namenjen združevanju kulturne in turistične ponudbe v čezmejni razsežnosti.

Od 28. decembra bo na spletni strani www.go2025.eu že mogoče krmariti po trijezični spletni strani (angleščina, slovenščina, italijanščina), na kateri bodo predstavljeni vsi projekti in novice iz programa evropske prestolnice kulture z zelo preprostim in intuitivnim pristopom za uporabnike. Več kot 12 mesecev vnaprej bo platforma že usklajena s standardi obveščanja in razširjanja informacij drugih evropskih prestolnic kulture, kljub posebni zahtevnosti upravljanja treh jezikov in temu, da gre za prvo čezmejno evropsko prestolnico kulture.

Leta 2024 bo izvedena druga razvojna faza projekta, ki bo v platformo vključila tudi turistično-informacijski razdelek o doživetjih, ki jih je mogoče izkusiti na tem območju. Na voljo bo vse, kar v digitalni obliki turistična destinacija lahko ponudi.

Župan Samo Turel je ob predstavitvi povedal: »Naša želja je bila, da bi tovrstno ponudbo združili na enem mestu. Končno je vzcvetela na krilih EPK. Gre za spletno platformo, ne samo za spletno stran, kjer bo mogoče najti informacije, najprej o sami EPK. Obstaja velika želja, da bi ta platforma ostala tudi po letu 2025 in na enem mestu združevala vse, kar naše čezmejno območje ponuja, od kulturnih, zgodovinskih, turističnih, športnih, enogastronomskih dogodkov na obeh straneh meje. Če so se do sedaj s tem projektom ukvarjale predvsem institucije, kulturniki, Javni zavod GO! 2025, obe občini, se bodo sedaj s svojo ponudbo vključili tudi drugi deležniki s celotnega čezmejnega območja. Tu gre predvsem za gostince, ponudnike prenočitev, za ponudnike vsega, kar obiskovalci lahko dobijo na našem območju in ni neposredno povezano z EPK. Platformo lahko uporabniki uporabljajo v treh jezikih, slovenščini, italijanščini in angleščini.«

Turisti in prebivalci bodo z obiskom platforme spoznali vsebino, ki jo bodo polnili kulturni ustvarjalci, in hitro dostopali do vseh informacij o dogajanju v evropski prestolnici kulture. Svoja doživetja na brezmejnem območju pa bodo lahko načrtovali in rezervirali na enem samem portalu.

Projekt “Borderless Wireless” koordinira Giulio Selvazzo (EZTS GO), ki je ob predstavitvi strateškega načrta predlagal in sprožil proces participativnega načrtovanja, ki bo omogočil doseganje ciljev z vključevanjem italijanskih in slovenskih referenčnih institucij, tako imenovanih deležnikov prve ravni, ki si že prizadevajo za »dialog« svojih operativnih sistemov s platformo GO! 2025; vsak od njih pripada določenemu sektorju (kultura, turizem, storitve, gostinstvo, logistika itd.).

Participativno načrtovanje je v polnem zamahu in številni sodelavci formalno potrjeni. Med njimi so že PromoTurismo FVG, Fondazione Cassa di Risparmio iz Gorice, Confcommercio iz Gorice, Fondazione Aquileia iz Ogleja, Direzione Cultura e Sport della Regione Autonoma Friuli Venezia Giulia – Direkcija za kulturo in šport dežele Furlanije Julijske krajine, Fundacija Pot miru v Posočju, Območna Razvojna Agencija Krasa in Brkinov, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Turizem Dolina Soče, Zavod za turizem Idrija.

Portal je zasnoval Studio ButMaybe, ki se podpisuje pod grafično podobo prestolnice, razvila pa ga je agencija Kumbe iz Trenta, specializirana za turistične strani.

Župan Samo Turel in direktorica EZTS GO Romina Kocina govorita na tiskovni konferenciUdeleženci tiskovne konference sedijo in poslušajo govorce