Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Novoletna novinarska konferenca župana

DATUM OBJAVE 20. december 2023
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na tradicionalni novoletni novinarski konferenci se je župan Samo Turel skupaj z direktorjem novogoriške občinske uprave Alešem Markočičem novinarjem zahvalil za dragoceno delo, ki ga opravljajo. Obenem jim je predstavil največje dosežke minulega leta in načrte za prihodnje leto, ki bo izrednega pomena tudi zaradi skorajšnjega naslova Evropske prestolnice kulture, ki ga bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico nosila leta 2025. Ob tem je poudaril pomen odprte in transparentne občinske uprave, ki si skupaj z ostalimi deležniki prizadeva za dobrobit in razvoj mestne občine. V zahvali novinarjem je župan poudaril tudi pomen ohranitve lokalnih medijev, saj prebivalci pogosto iščejo in potrebujejo prav lokalno informacijo. Na to je spomnil tudi v povezavi z morebitnim ukinjanjem studia Televizije Slovenije in Radia Koper v Novi Gorici kot posledice racionalizacije stroškov na RTV Slovenija, o čemer so se pogovarjali tudi župani na srečanju županov ožje Goriške. Poziv proti ukinitvi studia bo izpostavil tudi na prvem Svetu regije Severne Primorske v začetku prihodnjega leta.

Župan Samo Turel je poudaril, da so se ob nastopu njegovega mandata ponovno odprla vrata novogoriške Občinske palače občanom in ostalim obiskovalcem. Izpostavil je pomen odprte komunikacije in dostopnosti ter uradne ure, na katerih redno sprejema občane. Med največje dosežke minulega leta je uvrstil pomembne premike v projektu Evropske prestolnice kulture, na področju čezmejnega sodelovanja, pozitivnega dialoga z Univerzo v Novi Gorici, v povečani podpori krajevnim skupnostim, intenzivno pripravo parkirne politike, podporo gospodarskim projektom in uspešno Ravnikarjevo leto.

Najpomembnejši projekt v naslednjih dveh letih je Evropska prestolnica kulture, zato je ključno, je poudaril župan, da skupaj z državo in EZTS GO izvedemo tudi načrtovane infrastrukturne projekte. »Na širšem območju novogoriške železniške postaje je v dveh letih predvidenih šest osrednjih investicij: Super 8, EPIC, obnova Trga Evrope, nov podhod pod novogoriško železniško postajo, podporna infrastruktura ob Vili Rafut in nazadnje še obnova Vile Rafut,« je naštel.

Župan je posebej pojasnil, da Nova Gorica in Gorica v luči prihajajoče EPK postajata vse bolj zanimivi za organizatorje odmevnih dogodkov. V letu 2024 bo tako v Novi Gorici potekala državna obeležitev vstopa Slovenije v Evropsko unijo. 14. junija bo v Novi Gorici zaključek etape kolesarske dirke Po Sloveniji. S Forumom slovanskih kultur pa se pogovarjamo o organizaciji skupnega srečanja v Novi Gorici in Gorici v septembru 2024. Leta 2025 bo v Novi Gorici in Gorici najverjetneje potekal letni Interreg dogodek. O tem se je župan pogovarjal na sestanku s Slawomirjem Tokarskim, vodjo Generalnega direktorata za izvajanje programa Regio pri Evropski komisiji. Vrhunec dogodkov pa bo v letu 2025, ko se bo 8. februarja začel program Evropske prestolnice kulture.

Posebno zahvalo je župan ob zaključku leta namenil sedmi sili. Pri tem se mu je pridružil tudi direktor občinske uprave Aleš Markočič, ki je leto komentiral z naslednjimi dosežki:

»Župan je odprl svoja vrata, pisne vloge za sestanek z njim niso več potrebne. Veliko stikov z občani se izvaja na terenu, to še posebej počne Služba za investicije. Z ravnatelji osnovnih šol smo dosegli dogovor, da bo občina po pogodbi plačevala fiksne stroške, večje investicije so iz tega izvzete. Oddelek za okolje in prostor prejema veliko klicev. Drugo leto bomo poskrbeli, da bo ena zaposlena oseba skrbela za sprejem klicev ter za predajo iskanih podatkov. Enako velja za krajevne skupnosti, saj bo en uslužbenec prevzel neposredno komunikacijo z občani. V letu 2024 bodo razpisi na Oddelku za družbene dejavnosti izpeljani elektronsko. Na občini bomo poskrbeli za pomoč pri izpolnjevanju vlog.«

Novoletna novinarska konferenca je letos potekala v sproščenem in božičnem vzdušju, temu primerna je tudi skupinska fotografija s predstavniki sedme sile, ki je nastala ob zaključku srečanja z novinarji.

Foto: Ana Rojc

Novogoriški župan Samo Turel, direktor občinske uprave Aleš Markočič, občinski PR-ovki ter novinarjiNovogoriški župan, direktor občinske uprave in PR-ovka sedijo ob mizi, na drugi strani pa sedijo novinarji ter si zapisujejo podatke.