Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

ROSIE - odgovorno inoviranje v turizmu

 • DATUM OBJAVE 13. maj 2022

 • STATUS PROJEKTA: Zaključeni projekti
 • PREDVIDEN ZAKLJUČEK: 30.06.2020
 • VREDNOST PROJEKTA: 1.794.393,43 EUR (za MONG 126.298,20 EUR)
 • DELEŽ SOFINANCIRANJA: 85 %EU sredstva, 15 % lastna sredstva

Tema projekta ROSIE je odgovorno inoviranje, ki je vse bolj aktualna vsebina v prostoru Evropske unije. S transnacionalnim sodelovanjem bo projekt dvignil nivo osveščenosti o dejavnikih, ki jih Evropska komisija in Organizacija združenih narodov promovirata kot gradnike odgovornega raziskovanja in inoviranja (Responsible Research and Innovation).  Projekt daje poseben poudarek uporabi konceptov, ki spodbujajo vključevanje odgovornosti v procese inoviranja v malih in srednje velikih podjetjih. Mestna občina Nova Gorica se je osredotočila na inoviranje v turizmu z namenom usklajenega razvoja trajnostnega turizma destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina.

Evropska komisija uvaja v programe Evropske unije za razvoj in inovacije model odgovornega inoviranja. Gre za pristop, ki se osredotoča na predvidevanje dolgoročnih vplivov, ki jih imajo inovacije na ekonomsko, družbeno in naravno okolje. Odgovorno inoviranje je predpogoj za doseganje konkurenčnosti na globalnem trgu tudi na področju turizma.

V okviru projekta ROSIE (Odgovorna in inovativna mala in srednje velika podjetja v Srednji Evropi / Responsible and Innovative SMEs in Central Europe) je bil na osnovi koncepta Living Lab (živečega laboratorija) zasnovan in vzpostavljen spletni portal turistične destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina nasborjac.si, ki soustvarjalcem turistične ponudbe omogoča učinkovito delo in hitrejši razvoj destinacije. Vaše zanimanje za sodelovanje sporočite na prijava@nasborjac.si.

 

Naš Borjač

Slika stopnic

V letu 2019 bodo v sklopu projekta ROSIE po metodi Design Thinking v Ljubljani organizirane delavnice razvoja inovativnih podjetniških idej in produktov ter priprave razvojnih strategij.

Projekt ROSIE, sofinanciran iz transnacionalnega evropskega programa Interreg Srednja Evropa, povezuje raziskovalne ustanove, regionalne in lokalne skupnosti ter podporne organizacije osmih srednje-evropskih držav (Slovenije, Italije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Poljske in Slovaške). Projekt podpira tudi Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Vodilni partner projekta

1 - CISE – Azienda speciale della C.C.I.A.A. di Forlì-Cesena (IT)

Partnerji projekta

2 - Első Magyar Felelősségtelj es Innováció Egyesület (HU)

3 - Agentúra na podporu regionálneho rozvoja Košice, n.o. (SK)

4 - Českécentrum provědu a společnost (CZ)

5 -Technologieund Gründerzentr um Bautzen GmbH (D)

6 - Mestna občina Nova Gorica (SI)

7 - Gospodarska zbornica Slovenije (SI)

8 - Občina Šibenik (HR)

9 - Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije (HR)

10 - Innovhub – Stazioni Sperimentali per l'Industria (IT)

11 - Województwo Lubelskie (PL)

 

Spletna stranhttp://www.interreg-central.eu/Content.Node/ROSIE.html

Facebookhttps://www.facebook.com/RosieProjectRRI/

 

InterregSlužba republike Slovenije za razvoj in Evropsko kohezijsko politiko

 

 

Odgovorno raziskovanje in inoviranje (RRI) povezuje družbene akterje (raziskovalce, državljane, oblikovalce politik, podjetja, organizacije tretjega sektorja in druge) z namenom sodelovanja za usklajenost procesa in rezultatov raziskovanja in inoviranja z vrednotami, potrebami in pričakovanji družbe.

Tudi razvoj turizma posega na področje kvalitete življenja lokalnega prebivalstva in vpliva na družbeno in naravno okolje turistične destinacije. Za trajnostni razvoj turizma je zato ključno, da se v ta proces vključujejo različni deležniki. Snovalci novih priložnosti v turizmu smo:

 • turistični ponudniki,
 • lokalni pridelovalci,
 • promotorji turizma,
 • upravljalci znamenitosti,
 • lokalno prebivalstvo,
 • snovalci razvojnih politik,
 • kulturne, športne, zdravstvene, raziskovalne, izobraževalne organizacije,
 • gospodarstvo,
 • pospeševalci podjetništva,
 • turisti, mediji, …

Living Lab koncept vključevanja deležnikov

Evropska komisija spodbuja odgovorno inoviranje ob upoštevanju sledečih elementov:

- vključevanje deležnikov,

- odprt dostop,

- enakost spolov,

- etiko,

- izobraževanje o znanosti,

- upravljanje inovacij.

Organizacija združenih narodov pa je leta 2015 sprejela 17 Ciljev trajnostnega razvoja 2030 (Sustainable Development Goals), ki jih vključuje tudi Strategija razvoja Slovenije 2030. Več informacij o posameznem cilju: http://www.poznavalec.si/wp-content/uploads/2017/11/SDG_2017.pdf.

 1. Odprava revščine
 2. Odprava lakote
 3. Zdravje in dobro počutje
 4. Kakovostno izobraževanje
 5. Enakost spolov
 6. Čista voda in sanitarna ureditev
 7. Cenovno dostopna in čista energija
 8. Dostojno delo in gospodarska rast
 9. Industrija, inovacije in infrastruktura
 10. Zmanjševanje neenakosti
 11. Trajnostna mesta in skupnosti
 12. Odgovorna poraba in proizvodnja
 13. Podnebni ukrepi
 14. Življenje v vodi
 15. Življenje na kopnem
 16. Mir, pravičnost in močne institucije
 17. Partnerstva za doseganje cilj