Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Za večjo prepoznavnost kulturno-zgodovinske dediščine Svete Gore

DATUM OBJAVE 26. januar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Sveta Gora, poznano romarsko središče in priljubljena točka številnih izletnikov, premore velik turistični potencial. Z ustreznim pristopom in ovrednotenjem kulturno-zgodovinske dediščine Svete Gore bi ga lahko še nadgradili. O tem so se na včerajšnjem srečanju na Sveti Gori pogovarjali pater Bogdan Knavs, podžupan novogoriške mestne občine Simon Rosič, direktorica Fundacije Poti miru Maša Klavora in vodja ekipe Evropske prestolnice kulture 2025 mag. Neda Rusjan Bric.

 

Novogoriška mestna občina že vrsto let posebno pozornost posveča predstavitvi dediščine 1. svetovne vojne. Pri tem ji je v veliko pomoč društvo Soška fronta, ki je pomagalo pri obnovi posameznih spomenikov in obeležij iz prve svetovne vojne ter pri vzpostavitvi muzeja na prostem na Škabrijelu. Na Sabotinu pa za ohranjanje spomina na prvo svetovno vojno skrbi Bogdan Potokar s številnimi posamezniki, ki so priskočili na pomoč pri urejanju muzeja na prostem. Trenutno mestna občina v okviru projekta Poti miru na Sabotinu gradi moderen, interaktiven center za obiskovalce, ki bo na inovativen in privlačen način predstavil dediščino prve svetovne vojne in soške fronte. V centru bo predstavljena tudi bogata flora in fauna zaščitenega območja Sabotin. 

 

Na pobudo patra Bogdana Knavsa bi lahko dediščino prve svetovne vojne dodatno ovrednotili tudi na Sveti Gori. Vsi udeleženci srečanja podpirajo nadgradnjo obstoječih poti, ureditev in boljšo dostopnosti do kavern in vključitev posameznih odsekov v Pot miru. Prav tako soglašajo s predlogom ekipe EPK, da bi z novimi mladinskimi, kulturnimi, turističnimi in športnimi vsebinami obogatili prostor in povezali narode, ki so bili nekoč sprti. 

 

Direktorica Fundacije Poti miru Maša Klavora je povedala, da fundacija skupaj s partnerji iz Celovca, Berlina in Jeruzalema pripravlja poseben projekt za prijavo na program Erasmus +. Namen projekta je, da bi mlade iz sodelujočih držav pripeljali v kraje, ki imajo izkušnje z mejami v 20. stoletju.

 

Podžupan Simon Rosič je zadovoljen s pogovori: »Veseli me, da združujemo moči vsi, ki zasledujemo skupen cilj, ki pooseblja vrednotenje potencialov Svete Gore. Odpiramo nova poglavja na tej priljubljeni točki s prepletanjem kulturnih, zgodovinskih, turističnih in športnih vsebin za vse generacije.«