Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Izbrano županovo vino 2013 Mestne občine Nova Gorica

DATUM OBJAVE 21. november 2012
VIR Mestna občina Nova Gorica

V ponedeljek, 18. novembra 2012, je na gradu Kromberk potekala svečana razglasitev županovega vina za leto 2013 v Mestni občini Nova Gorica. Strokovna komisija je odločila, da bo ta naziv prejelo vino barbera, letnik 2011, s kmetije Slavček v Potoku pri Dornberku, ki jo vodita Alenka in Franc Vodopivec. Izbor, ki sta ga letos organizirali Mestna občina Nova Gorica in Turistična zveza TIC Nova Gorica, je potekal pod vodstvom Dejane Baša, sekretarke Turistične zveze TIC Nova Gorica ter someljejke III. stopnje.

K sodelovanju pri izboru županovega vina so bili povabljeni vsi vinarji in vinogradniki iz novogoriške občine. Sodelovali so lahko vsi, ki so izpolnjevali naslednje pogoje: stalno prebivališče v Mestni občini Nova Gorica, vpisani v register pridelovalcev grozdja in vina, imajo dovoljenje za stekleničenje vina, sami v svoji kleti predelujejo grozdje v vino ter da je njihovo vino izključno iz vinorodnega okoliša Vipavske doline. Lanskoletni zmagovalec se izbora ni mogel več udeležiti. Ocenjevanje je potekalo na Kmetijsko gozdarskem zavodu  Nova Gorica. Ocenjevalno komisijo je sestavljalo 7 članov, in sicer: predsednik Igor Jakomin, sommelier II. stopnje, WSET London,  Mojca Mavrič Štrukelj, svetovalka – specialistka za vinogradništvo in uradna pokuševalka, članica degustacijske komisije pri KGZ Nova Gorica, Darinka Ribolica, enologinja, Tamara Rusjan, specialistka za vinarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica in uradna degustatorka, Ivo Peršolja, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije, Primož Lavrenčič, strokovnjak iz vinogradništva in vinarstva, predavatelj ter Dejana Baša, sommelier III. stopnje.

Komisija je ocenjevala 21 vzorcev, od teh 12 belih, 1 rose in 8 rdečih. Prispela vina so bila primerno umirjena in ohlajena. Ocenjevanje je potekalo po mednarodni 100 točkovni metodi, nobeno vino ni bilo izločeno. Pri končnem seštevanju rezultatov se je izvzelo najnižjo in najvišjo oceno posameznega vzorca.

Izkušnje prvega leta županovega vina, ki je za nami, so pozitivne. Lanskoletni zmagovalec, Merlot letnik 2008 iz kleti Tomaža in Radivoja Bizjaka iz Branika, je kot protokolarno darilo uspešno zastopalo naš vinorodni okoliš. Župan Matej Arčon ga je predstavil ob razližnih protokolarnih priložnostih. V začetku letošnjega novembra pa je bilo vino predstavljeno tudi na prireditvi županska vina ljubljanski mestni hiši.

Prav tako kot lanskoletni zmagovalec bo tudi letošnje vino, razglašeno za županovo vino 2013, polnjeno v posebej oblikovano steklenico v obliki popka vrtnice z lično obešanko.  Mestna občina Nova Gorica in Turistična zveza Nova Gorica si bosta tudi v bodoče prizadevali, da si bo vinorodna občina vsako leto pridobila županovo vino. Njegovo imenovanje predstavlja doprinos k razvoju kulture pitja vina in predvsem k pospeševanju promocije turizma, vina in pridelovalcev v mestni občini.