Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Panovec - habitat za metulja strašničinega mravljiščarja

DATUM OBJAVE 07. april 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave je septembra 2020 izvedel posek drevja ob Streliški poti na ravninskem, mokrotnem območju severno od makadamske ceste, ki vodi od strelišča proti Industrijski coni Kromberk. S tem je na dober hektar velikem zemljišču poskrbel za izboljšanje stanja habitata metulja strašničinega mravljiščarja (Phengaris teleius), ki je bil tukaj pred leti pogost, nato je je njegova številčnost zaradi zaraščanja območja močno upadla. Gre za ogroženo in zavarovano vrsto, ki je tudi kvalifikacijska vrsta območja Natura 2000 Dolina Vipave. Strašničin mravljiščar za svoj razvoj potrebuje zdravilno strašnico (Sanguisorba officinalis) in mravlje rdečke (Myrmica). Ker zdravilna strašnica uspeva le na mokrotnih, negnojenih travnikih, je za njen obstoj potrebno vzdrževati tovrstne habitate.

Zavod za varstvo narave je na manjšem delu obravnavanega zemljišča ohranil travišče. Na njem so že pred dvema letoma vzpostavili košnjo, prilagojeno življenjskemu ciklu te vrste metulja. Na tem delu se je število zdravilnih strašnic že nekoliko povečalo. Preostalo zemljišče je bilo poraščeno z drevjem. Manjša gozdarska mehanizacija lahko na to območje dostopa le v najbolj suhih obdobjih, zato je čas del tu zelo omejen in odvisen od vremenskih razmer. Zunanji izvajalec je izkoristil edino možno obdobje v letu 2020 in uspel hitro in učinkovito izvesti posek; zaključna in ureditvena dela pa je preprečilo deževje. Trenutno Zavod za varstvo narave čaka na ugodne razmere, ko bodo dela lahko zaključili. V vmesnem času so že izvedli sejanje semen zdravilne strašnice, v kratkem jih čaka tudi sejanje senenega drobirja s travišč Vipavske doline. Načrtujejo tudi manjše obnove obstoječih jarkov za odvajanje meteorne vode, s čimer se bo zmanjšalo zastajanje vode in omogočilo izvedbo rednih košenj na tem območju. Cilj je vzpostavitev ekstenzivnega mokrotnega travnika s čim večjo gostoto zdravilne strašnice.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta VIPava. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Več o projektu lahko izveste na spletni strani projekta. V načrtovanje in izvedbo del so vključeni strokovnjaki za metulje in pristojna ustanova za varstvo narave. Potrebno je bilo tudi poiskati izvajalca, ki bo dolgoročno zadolžen za izvajanje prilagojene košnje. Dela je zavod izvedel tako, da se je ohranilo drevje tik ob Streliški poti in drevje ob obstoječih mlakah.

 

Podatki in fotografije: Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, OE Nova Gorica