Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Začetek glasovanja za participativni proračun

DATUM OBJAVE 07. januar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Komisija za participativni proračun pregleduje vseh 146 predlogov projektov, ki smo jih prejeli v okviru 1. faze Participativnega proračuna novogoriške mestne občine 2020–2022. Ocenjuje njihovo izvedljivost v smislu prostorskih načrtov, zakonskih predpisov in vrednosti do 20.000 evrov. Na glasovanje, ki se bo začelo prihodnji teden, bodo tako uvrščeni le tisti projekti, ki bodo dejansko lahko uresničeni. Izglasovani projekti bodo umeščeni v občinski proračun za leti 2021 in 2022 glede na število glasov in naravo posameznega projekta.

Med ponedeljkom, 11. januarjem, in nedeljo,17. januarjem, bodo občani novogoriške mestne občine, ki so v letu 2020 dopolnili vsaj 15 let, glasovali o porabi dela proračunskih sredstev. Vsak občan lahko glasuje zgolj enkrat, na voljo pa ima tako spletno kot osebno glasovanje. Spletno glasovanje bo mogoče na spletni strani novogoriške mestne občine www.nova-gorica.si v zavihku Odločamo skupaj (https://odlocamo-skupaj.nova-gorica.si/). V času uradnih ur (vsak delovnik med 8. in 12. uro in med 13. in 15.30, ob sredah do 17.30) bo za glasovanje preko spleta na voljo tudi računalnik v sprejemni pisarni novogoriške mestne občine. Osebna oddaja glasov pa bo mogoča v soboto, 16. januarja 2021, med 14. in 18. uro na sedežih posameznih krajevnih skupnosti v mestni občini in v stavbi Mestne občine Nova Gorica.

Posameznik bo glasoval po sistemu »denarnice« s 50.000 evri tako, da jih bo porazdelil po projektih glede na njihovo ocenjeno vrednost. Glasoval bo lahko tudi za projekte, ki niso v njegovi domači krajevni skupnosti.

Župan dr. Klemen Miklavič izpostavlja neposredno možnost odločanja občanov o porabi javnih sredstev: »Zdaj imajo občani priložnost, da se sami odločajo o porabi dela proračunskih sredstev in da s tem povedo, kaj je v njihovem kraju oziroma v občini zanje pomembno. S svojim glasom pa nenazadnje prispevajo tudi k temu, da se posamezen projekt dejansko uresniči. Občani tako ne vplivajo na odločanje zgolj z udeležbo na volitvah, ampak jih s participativnim proračunom vabimo tudi med mandatom, da participirajo pri oblikovanju svojega življenjskega prostora.«