Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Trajnostna kolesa v uporabi tudi čez leto

DATUM OBJAVE 15. januar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

S projektom sistema sobnih koles za proizvodnjo električne energije so prebivalci Goriške ustvarjali energijo za novoletno osvetlitev na Bevkovem trgu v Novi Gorici vse do prvih dni januarja. Ker je bil ta trajnostno naravnani projekt, ki je plod sodelovanja mestne občine, Šolskega centra Nova Gorica in goriških podjetij Arctur, Elektro Primorska, GEN-I, Intra lighting, LED Lux in Mahle, tako pozitivno sprejet med prebivalci, smo se na novogoriški mestni občini odločili, da kolesa premestimo v Športni park Nova Gorica, kjer bodo odslej vsi zainteresirani lahko še vedno kolesarili in se preizkušali v različnih težavnostnih stopnjah kolesarjenja. Interes je velik, saj je zaradi epidemioloških ukrepov sicer onemogočen obisk športnih dvoran in fitnes centrov.

 

»Veseli nas dejstvo, da je bil sistem sobnih koles za proizvodnjo električne energije med prebivalci Nove Gorice zelo dobro sprejet. Prav oni so izrazili željo, da bi v teh težkih epidemioloških časih še naprej ostala na razpolago kot varno sredstvo za rekreacijo. Zato smo želji prisluhnili,« odločitev o selitvi koles v športni park pojasnjuje novogoriški podžupan Simon Rosič.

 

Odslej je sistem koles postavljen na asfaltni ploščadi v neposredni bližini košarkarskega igrišča v novogoriškem športnem parku. S kolesi upravlja Mladinski center Nova Gorica. V vsakem zabojniku lahko hkrati kolesarijo štirje kolesarji, saj so med kolesi zaščitne plastične pregrade. Po vsakem kolesarjenju je poskrbljeno za ustrezno razkuževanje.

Kolesariti bo mogoče od danes dalje, in sicer vsak delavnik med 10. in 18. uro, ob sobotah pa med 14. in 18. uro.  Za večje skupine (nad 8 oseb) so zaželene prijave po elektronski pošti info@e-hisa.si.  Če bo izražena želja, bomo sistem koles tekom leta premikali tudi na druge lokacije v mestni občini in ga tako približali čim širšemu krogu prebivalcev.

 

Direktor družbe Elektro Primorska Uroš Blažica, ki je prispeval k razvoju sistema koles, poudarja: »Ta projekt je dokazal, da je mogoče tudi v kriznih časih, v katerih smo se znašli v času epidemije covida-19, z dobro voljo in skupnim pristopom priti do dobrih rešitev, ki so obenem poučne in zabavne.  Projekt je nastal s pomočjo domačega znanja študentov in dijakov, kar je izjemnega pomena. Škoda bi bilo, da zasajeno seme ne bi obrodilo sadov tudi v prihodnje. Upam, da se bo ta projekt razvijal naprej in da bo čez eno leto še nadgrajen, morda celo čezmejno.«

 

Fotografije: Mladinski center Nova Gorica, Mateja Pelikan