Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Saniramo plazove v občini

DATUM OBJAVE 26. januar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Zaradi močnega deževja se je septembra lani na Goriškem sprožilo več plazov, zabeležili smo jih 16. Med njimi so bili štirje plazovi, kjer je bil potreben večji poseg za zaščito ogroženih objektov. Plaz  na stari cesti v Tabor smo že v celoti sanirali, pravkar smo začeli s sanacijo drugega plazu pri kmetiji Barkola v Dragi. V bodoče bomo sanirali še plaz pod stanovanjsko hišo v Taboru in plaz pod cesto na Čukljo pri telovadnici v Dornberku, ki ogroža cesto pri telovadnici. Zaključili smo tudi sanacijo odseka ceste med Drago in Gradiščem.

 

Župan dr. Klemen Miklavič izpostavlja: »Mestna občina je nemudoma pristopila k sanaciji sproženih plazov s pomočjo sredstev, ki so rezervirana za tovrstne, izredne situacije. Zgradili smo zid, ki je preprečil nadaljnje plazenje pobočja pod vasjo Tabor in s tem zaščitili  družino, saj je bila ogrožena hiša. Zdaj saniramo plaz, ki je poškodoval farmo perutnine pri kmetiji Barkola.«

Plaz pod stanovanjsko hišo v Taboru se je sprožil na staro cesto, ki pelje v Tabor. Zasul je cesto, obenem pa izpodkopal dvorišče stanovanjske hiše nad plazom, ki je bila zato ogrožena. Civilna zaščita je takoj pristopila k sanaciji plazu. Plaz smo sanirali v skladu s sanacijskim elaboratom in izdelali podporno kamnito konstrukcijo dolžine 37 metrov in povprečne višine 4 metre. Za sanacijo smo namenili 44.137,44 evrov.

Drugi plaz je porušil del gospodarskega poslopja pri kmetiji Barkola, v katerem se večino leta vzrejajo kokoši nesnice. Ob sprožitvi plazu je bil gospodarski objekt na srečo prazen. Odvozili smo približno 800 kubičnih metrov zemljine. Za dokončno sanacijo plazu je potrebo izdelati kamnito konstrukcijo, ki bo zadržala morebitno dodatno plazenje. Kamnita konstrukcija bo dolga 48 metrov in visoka približno 3 metre. Z deli smo začeli minuli teden. Za sanacijo tega plazu bomo namenili predvidoma 50.181,47 evrov.

Za sanacijo še enega plazu v Taboru in plazu pod cesto na Čukljo pri telovadnici v Dornberku bomo predvidoma namenili 30.000 evrov.

Mali podori in mali plazovi so se ob vsakem večjem deževju pojavljali tudi na cesti med Drago in Gradiščem. Na mestni občini smo se odločili, da saniramo celoten odsek, ki je bil ocenjen za tveganega. Z izvedeno investicijo pričakujemo, da smo tam problem rešili trajno in da se ne bodo več ob vsakem deževju pojavili plazovi, podori, ki ogrožajo življenja in povzročajo nevarne situacije.