Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka, ipd). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Mestna občina in novogoriška obrtna zbornica o dodatnih ukrepih za pomoč gospodarstvu

DATUM OBJAVE 29. januar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Na Območni obrtno-podjetniški zbornici Nova Gorica so se ta teden srečali predstavniki zbornice in novogoriške mestne občine pod vodstvom župana dr. Klemna Miklaviča z namenom, da se seznanijo s stanjem v gospodarstvu na podlagi informacij, ki jih v zbornici pridobivajo s terena. Tovrstni pogovori so po oceni novogoriškega župana zelo koristni, saj prispevajo k pridobitvi ustreznih informacij, na osnovi katerih je mogoče bolj učinkovito pristopiti k omilitvi posledic epidemije. S tem namenom se predstavniki občine srečujejo tudi z vsemi institucijami, ki imajo stik s podjetji in zaposlenimi in ki lahko prispevajo k čim natančnejšemu poznavanju razmer.

 

Predstavniki Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica so poročali, da je po pričakovanjih najbolj prizadet storitveni sektor, zlasti gostinstvo, mali trgovci, turizem, frizerji in kozmetičarji.

Mestna občina je predstavila ukrepe, ki jih je uvedla med prvimi v Sloveniji zato, da bi dopolnila državne ukrepe za odpravo posledic epidemije. Ti veljajo še danes. Zbrani so sprejeli predlog obrtne zbornice, da se prilagodi razpisne pogoje za pridobitev kredita Javnega sklada malega gospodastva Goriške trenutnim razmeram v gospodarstvu, in sicer z znižanjem pogojev glede bonitetne ocene oz. s celostno obravnavo z vidika upada prometa zaradi objektivnih okoliščin (upoštevale se bodo bilance poslovanja za leto 2019 oziroma za tisto leto, ki bo za podjetnika  ugodnejše). Nadalje so sprejeli predlog, da se na skladu nadaljuje z reprogramiranjem kreditov podjetnikov, ki zaradi upada prometa ne zmorejo poravnavati obroke. Mestna občina Nova Gorica pa bo s pristojnimi na zavarovalnici Triglav d. d. organizirala sestanek na temo obravnave pogojev pridobitve zavarovanja za odobrena posojila Javnega sklada malega gospodarstva Goriške. Največja težava pri pridobitvi posojil so na strani podjetnikov namreč ravno zavarovanja za odobreno posojilo.

»Obrtništvo in malo gospodarstvo sta pomembna temelja lokalnega gospodarstva. Zato moramo zelo pozorno spremljati, kaj se z njima dogaja. Partnerstvo z obrtno zbornico je pri tem ključnega pomena. In moram reči, da je v našem, v goriškem okolju na zelo visoki ravni. Obrtni zbornici smo hvaležni, da aktivno pristopa k reševanju problemov. Ima tudi svoje predloge in že od samega začetka v partnerstvu tudi pripravljamo predloge za pomoč podjetjem in obrtnikom v stiski,« pojasnjuje novogoriški župan dr. Klemen Miklavič in dodaja, da bo vse te predloge ukrepov predlagal v sprejem Mestnemu svetu Mestne občine Nova Gorica in ostalim občinam soustanoviteljicam Javnega sklada malega gospodarstva Goriške.

Podžupan Sašo Kogovšek pa poudarja: »Že v prvem valu smo zaznali, da bo epidemija močno prizadela gospodarstvo v občini, zato smo z novogoriško obrtno zbornico aktivno pristopili k iskanju možnih oblik pomoči. Tako smo med prvimi gospodarstvu ponudili konkretne ukrepe pomoči in ves čas sledili razmeram. Jeseni smo objavili dodatne razpise za pomoč gospodarstvu v višini 200.000 evrov. Skupaj z obrtno zbornico preverjamo še dodatne oblike pomoči, ki jih država doslej ni zajela.«

Na srečanju so sprejeli tudi dogovor, da Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica pripravi nove predloge ukrepov pomoči podjetnikom ter obrtnikom, ki jih bodo na mestni občini proučili in tudi realizirali, v kolikor bo z vidika zakonodaje in proračunskih možnosti to tudi izvedljivo.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič se je na povabilo predsednika Območno obrtno podjetniške zbornice Nova Gorica Zorana Simčiča sestanka udeležil skupaj s podžupanom Sašom Kogovškom, direktorico Javnega sklada malega gospodarstva Goriške Iris Podobnik, direktorico Primorskega tehnološkega parka Tanjo Kožuh in vodjo Službe za gospodarstvo, kmetijstvo in turizem na mestni občini Tatjano Gregorčič. S strani Območne obrtno-podjetniške zbornice pa so se sestanka poleg predsednika udeležili še oba podpredsednika Primož Černic in Irena Torkar Silič ter Patricija Furlan, predsednica Sekcije gostinstvo in turizem.