Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Med prvimi v državi z ukrepi na pomoč gospodarstvu

DATUM OBJAVE 03. februar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Ob pojavu epidemije covida v minulem letu je bilo prav gospodarstvo eno od najbolj prizadetih. Novogoriška mestna občina je bila prva, ki je reagirala v smislu ukrepov za zajezitev epidemije in tudi pri naslavljanju posledic epidemije v gospodarstvu. Kljub temu da smo ena najbolj prizadetih občin glede na izgubo prihodka v proračunu, tudi letos namenjamo veliko pozornost ukrepom za blažitev posledic epidemije v drugem valu. Mednje sodi sofinanciranje upravičenih stroškov začetnih investicij in investicij v razširitev dejavnosti in razvoja s prednostno dodelitvijo nepovratnih sredstev tistim prijaviteljem, ki v obdobju prvega vala epidemije zaradi zaprtja niso poslovali oziroma jim je obseg prihodkov v primerjavi s primerljivim obdobjem predhodnega leta padel za več kot 25 %. Prav tako bo podjetjem dana možnost brezobrestnih posojil in reprogramiranja obstoječih posojil Javnega sklada malega gospodarstva Goriške. Obenem bo mestna občina oprostila plačilo najemnine vsem pravnim osebam, ki poslujejo v prostorih, ki so v lasti mestne občine oziroma v lasti ali upravljanju krajevnih skupnosti ter javnih zavodov, katerih ustanoviteljica je mestna občina. Občina bo v celoti subvencionirala plačila odškodnine za uporabo javnih površin (letnih vrtov) gostincem na območju mestne občine.  

Podžupan Sašo Kogovšek izpostavlja, da na terenu opažamo, da so prav mala podjetja, s.p.-ji, obrtniki med najbolj izpostavljenimi negativnim posledicam epidemije. Novogoriška mestna občina je v septembru 2020 objavila javni razpis za sofinanciranje investicij začetnikov in vseh tistih mikro in malih podjetij, ki razširjajo ali diverzificirajo svojo dejavnost. Glede na težke razmere, v katerih so se zaradi epidemije znašli podjetniki s področja gostinstva, trgovine in storitvenih dejavnosti, smo pri dodelitvi sredstev dali prednost prav začetnikom in investitorjem, ki jim je bilo v času razglašene spomladanske epidemije onemogočeno poslovanje oziroma so imeli več kot 25 % upad prihodka glede na primerljivo predhodno obdobje. 25-im prijavljenim investicijam smo razdelili sredstva v višini 175.000 evrov.

Župan dr. Klemen Miklavič o ukrepih za pomoč gospodarstvu poudarja »Gospodarstvu je potrebno pomagati, a ne brezglavo. V to je potrebno vstopati zelo premišljeno, saj je potrebno pregledati, kdo je najbolj oškodovan, na kakšen način in kako mu lahko najbolje pomagamo. Pomembno je vedeti, da se pri izbiri pomoči ne smemo podvajati države, saj ne smemo dovoliti dvojnega financiranja. Poleg tega ne gre spregledati dejstva, da so občine finančno zelo šibke, saj sta naš sistem in zakonodaja takšna, da občinam ne prepuščata veliko prostih finančnih zmogljivosti, ki bi jih lahko uporabili za pomoč gospodarstvu.«

Na Javnem skladu malega gospodarstva Goriške so v času razglasitve epidemije imeli odprte razpise za investicije, mikroposojila in razvoj poslovanja. Stranke, ki so se zanimale za posojila za pokritja potreb po obratnih sredstvih, so usmerjali na razpis za mikroposojila, v okviru katerega so lahko pridobile posojila v višini od 4.000 do 25.000 evrov z dobo vračanja od 3 do 6 let. V okviru razpisa za mikroposojila so za blaženje posledic epidemije nakazali 4 posojila v skupni vrednosti 85.000 evrov. Istočasno so začeli pripravljati nove razpise in jih temeljito preuredili. Posebej za odpravo oz. blaženje posledic epidemije sta bila julija lani pripravljena dva razpisa. Za samostojne podjetnike in manjša podjetja je bil pripravljen razpis, v okviru katerega so posojilojemalci lahko pridobili posojila od 4.000 do 20.000 evrov z dobo odplačevanja do treh let, pri čemer je polovico stroškov zavarovanja posojila kril Javni sklad malega gospodarstva Goriške. Za večja podjetja ali podjetja z večjim obsegom poslovanja pa je bil pripravljen razpis za podporo poslovanja, v okviru katerega so lahko pridobila posojilo v višini 100.000 evrov z dobo odplačevanja do 9 let. Skupaj je bilo za blaženje posledic epidemije v letu 2020 nakazanih 281.000 evrov. Podjetjem so dodatno pomagali tudi z reprogramiranjem posojil.

Direktorica sklada, mag. Iris Podobnik, napoveduje: »Na prihodnje razpise se že aktivno pripravljamo in razmišljamo, kako jih bomo zastavili. Zavedamo se, da bo potrebno ponovno prevetriti sama merila za pridobitev posojil. Dali bomo večje število prijavnih rokov. Torej, ko bo nekdo zaznal potrebo po sredstvih, se bo lahko relativno hitro prijavil in tudi pridobil sredstva.»

Glede odziva podjetij na ponujene razpise pa mag. Iris Podobnik dodaja: »Pričakovali smo, da bo povpraševanje po posojilih za ublažitev posledic epidemije višje. Mislim, da je omejeno povpraševanje pripisati veliki negotovosti, ki spremlja drugi val. Povpraševanja se bodo po naših predvidevanjih povečala potem, ko bo drugega vala konec in ko bodo podjetniki dosegli neko gotovost v smislu, da bodo vedeli, kako in kako dolgo bodo lahko poslovali.«

Tudi župan dr. Klemen Miklavič poudarja, da epidemija še vedno traja in da obstaja še veliko negotovosti glede prihodnjih mesece: »Prizadetost je velika tudi na socialnem področju. Veliko bo brezposelnih in tudi tu smo kot občina pozorni, kaj se dogaja, da lahko ustrezno pomagamo, npr. z različnimi ukrepi in projekti, ki bi te ljudi vrnili v delovno aktivnost. In to lahko tudi s spodbujanjem nastanka lastne podjetniške iniciative. Gledamo že v obdobje po krizi, da ne bi bili prepozni. Skupaj z zavodom za zaposlovanje, ki ima izkušnje na tem področju, oblikujemo ustrezne ukrepe. V prihodnost pa gledamo tudi z odločnostjo, da zmanjšamo odvisnost regije od igralniške dejavnosti in da vzpostavimo tudi druge panoge z dobro plačanimi delovnimi mesti. V ta namen skupaj z lokalnimi tehnološkimi podjetji, Univerzo v Novi Gorici in srednjimi šolami snujemo projekte, ki bodo omogočali razvoj kadra in podjetij.«

Poleg ukrepov za pomoč gospodarstvu za blažitev posledic epidemije načrtujemo v drugi polovici leta, če bodo epidemiološke razmere dopuščale, objavo javnega razpisa za sofinanciranje promocijskih aktivnosti podjetij in tudi javni razpis za sofinanciranje plačila komunalnega prispevka. V drugi polovici leta bomo namreč objavili tudi javni razpis za prodajo zemljišč v Poslovno-ekonomski coni Nova Gorica – Kromberk, za katero smo pred kratkim pridobili gradbeno dovoljenje.