Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

S predsednikom republike o odzivu na epidemijo in testiranjih

DATUM OBJAVE 04. februar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič je predsednika republike Boruta Pahorja na delovnem srečanju v Novi Gorici sprejel skupaj z vsemi institucijami, ki so prispevale k temu, da smo v mestni občini reagirali kot skupnost in relativno uspešno premagujemo epidemijo. Skupaj s predstavniki regijskega in občinskega štaba civilne zaščite, novogoriškega zdravstvenega doma, Policijske uprave Nova Gorica, Rdečega križa Nova Gorica, Območne enota NIJZ-ja in območnega centra za socialno delo je župan predsedniku predstavil izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči ter ukrepov v regiji in mestni občini v prvem in drugem valu epidemije covida-19. Predsednik republike je izrazil hvaležnost vsem zbranim institucijam in vsem prostovoljcem za vsa njihova prizadevanja za uspešno soočanje z epidemijo in za pomoč ljudem v stiskah.

 

S predsednikom se je župan pogovarjal predvsem o okrevanju Goriške regije in gospodarstva, o sociali in brezposelnih ter o tem, kaj bi bilo potrebno storiti, da bi nadomestili velik izpad prihodkov v proračunu, ki ga beleži mestna občina. Pogovarjala sta se tudi o prihodnjih izzivih naše regije, o Evropski prestolnici kulture 2025, ki je tudi s strani predsednika prepoznana kot izjemna priložnost za naše kraje. Župan je predsedniku predstavil tudi idejo posebne čezmejne gospodarske cone. To bi bila nadgradnja integracije obeh Goric v enotno urbano območje in sodelovanja čezmejne regije pri vseh vidikih družbenega in gospodarskega razvoja. »To bi bila tudi krona tega, kar je k nam prinesla Evropska unija najprej z unijo in potem še z Schengnom na območju, ki se je ponovno združilo, potem ko ga je 20. stoletje razdelilo,« je poudaril župan.

Župan je predsedniku hvaležen za obisk in srečanje z vsemi institucijami, ki so ogromno prispevale k temu, da smo se uspešno soočali z epidemijo ter preprečili najhujše posledice, čeprav se vsem posledicam seveda nismo mogli izogniti. Poudaril je, da smo dokazali, da smo povezani in da je solidarnost ena naših temeljnih vrednot.

Župan je spregovoril tudi o velikem številu opravljenih testov v regiji: »Po nam dostopnih podatkih smo v Goriški statistični regiji v januarju odvzeli kar 40 odstotkov več brisov od slovenskega povprečja in seveda na ta način odkrili tudi več okužb. To je dobro, saj smo na ta način bolj učinkovito preprečevali širitev virusa. Vendar pa smo bili v statistiki prikazani kot slabša regija in s tem deležni najstrožjih omejitev, vključno z zaprtimi šolami " je pojasnil župan dr. Klemen Miklavič. »Dobro bi bilo, da se v bodoče upošteva, da se regijo z večjim številom odvzetih brisov tudi drugače upošteva pri splošni statistiki,« je še dodal župan.

 

          

Foto: Mateja Pelikan