Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Zaživela je Tržnica na borjaču, spletni portal za trženje lokalno pridelane hrane

DATUM OBJAVE 05. februar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Lokalni pridelovalci in predelovalci lokalnih pridelkov iz Vipavske doline in Goriške, pa tudi širše statistične regije so dobili novo spletno orodje za trženje svoje ponudbe. Zaživela je spletna tržnica, na kateri bo mogoče kupovati zdravo, svežo, lokalno pridelano hrano, se ob tem spoznavati in učiti ter hkrati podpirati lokalno pridelavo.

 

Mestna občina Nova Gorica in Občina Ajdovščina sta prvi severnoprimorski občini, ki sta se v skladu s svojo trajnostno naravnanostjo odločili investirati v razvoj spletnega orodja za trženje lokalno pridelane hrane. Njuna odločitev za ta projekt je del širših, dolgoročnih prizadevanj za trajnostni razvoj, boljšo samooskrbo in višjo kakovost življenja. Ob podpori Občine Renče-Vogrsko in v sodelovanju z Regijsko razvojno agencijo ROD Ajdovščina je tako nastal napreden spletni portal z imenom Tržnica na borjaču.

Osrednji del novega spletišča je namenjen tržnici. Ponudniki iz treh občin, ki so v tesnem sodelovanju omogočile nastanek spletišča, in tudi ponudniki iz preostalih občin severnoprimorske regije bodo na spletni tržnici lahko brezplačno objavljali oglase s svojo ponudbo in kupce informirali o širši ponudbi kmetije ali podjetja ter o priznanjih in certifikatih, ki dokazujejo kakovost njihove ponudbe. Svoje oglase bodo lahko objavljali le ponudniki z registrirano kmetijsko dejavnostjo, dopolnilno dejavnostjo na kmetiji ali ustrezno gospodarsko dejavnostjo s področja predelave lokalnih pridelkov.

Kupci bodo lahko enostavno pregledovali objavljene oglase, za več informacij in vrsto spletnih funkcionalnosti pa se bodo morali na portalu registrirati. Poleg tržnice bodo na novem spletnem naslovu lahko poiskali odgovore na vprašanje, zakaj je dobro kupovati lokalno. Portal prinaša tudi veliko koristnih informacij za pridelovalce, tako s področja kmetijstva kot tudi s področij, ki pripomorejo k uspešnemu poslovanju.

»Tržnica na borjaču je medobčinski, regijski projekt, ki je izjemno pomemben za naše kraje, za Vipavsko dolino, Goriško in druge okoliške regije, saj z njim spodbujamo kmetijstvo in gospodarsko aktivnost v naših krajih. Naše podeželje je veliko bogastvo. S tem projektom prispevamo k angažiranju podeželja v gospodarsko dejavnost in s tem tudi v blaginjo naših krajev. Tržnica na borjaču bo utrdila našo pot k prehranski samooskrbi, pot v zeleno prihodnost, kajti pomembno je, da od kmeta do kupca preteče čim manj kilometrov, da čim manj obremenjujemo svoje okolje,« je ob zagonu spletišča dejal župan Mestne občine Nova Gorica dr. Klemen Miklavič in se ob tem tudi zahvalil vsem, ki so prispevali k temu projektu in ki ga bodo izvajali.

Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina je poudaril: »Ponudba lokalne hrane in njeno trženje predstavljata velik potencial za razvoj in prepoznavnost našega območja. Tržnica na borjaču bo k negovanju in ohranjanju naših bogatih virov za samooskrbo in trajnosti razvoj zagotovo utirala nove in spodbudne poti. Ponosen sem, da bo Občina Ajdovščina del skupne povezovalne zgodbe več občin, s katerimi bomo soustvarjali razvojne ukrepe, spodbujali trajnostno pridelavo kmetijskih pridelkov ter prispevali k ohranjanju okolja. Spletišče Tržnica na borjaču je stičišče trajnostnega razvoja in avtentičnosti, ki sta pomembni vrlini prihodnosti. Naj bo projekt, temelječ na domačem, pristnem in lokalnem, v navdih in spodbudo za ustvarjanje novih priložnosti – tako pridelovalcev kot povpraševalcev.«

»Projekt Tržnica na borjaču je skupni projekt treh občin, ki smo mu dali tudi vlogo spodbujevalca zavedanja o pomenu lokalno pridelane hrane. Del spletne strani bo namenjen trženju pridelkov in izdelkov lokalnih pridelovalcev iz Goriške regije. Ti bodo pri registraciji lahko izbirali tudi med registriranimi prevzemnim mesti (tržnicami), na katere bodo dostavljali svoje izdelke. V občini Renče – Vogrsko bo za ta namen rezervirana naša tržnica Vogrinka. V luči novih Michelinovih zvezdic, ki so prvič v Sloveniji najbolj zasijale ravno v Goriški regiji in kjer slavni kuharji prisegajo izrecno na lokalne sestavine, imajo takšni projekti več kot svetlo prihodnost,« pa je izpostavil Tarik Žigon, župan Občine Renče-Vogrsko.

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, ki bo s portalom upravljala, bo poskrbela tudi za promocijo v lokalnem in širšem okolju. Tržnica na borjaču je od danes dostopna na spletnem naslovu www.trznicanaborjacu.si.