Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Soočamo se z zgodovinskim primanjkljajem v proračunu

DATUM OBJAVE 11. februar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Pet milijonski izpad prilivov v lanskem in letošnjem letu močno posega v strukturo proračuna novogoriške mestne občine. Glede na rekorden izpad dohodka, za katerega župan poudarja, da v zgodovini nove lokalne samouprave ni primerljivega obdobja, smo se znašli pred težko nalogo, saj je bilo potrebno hitro in učinkovito uravnotežiti predlog rebalansa proračuna. Dodatno oviro predstavlja negotovost, kdaj se bo epidemija zaključila in koliko bo še odhodkov oziroma prihodkov proračunskih sredstev. Že zdaj je bilo potrebno upoštevati tudi sredstva za zmanjševanje gospodarskih in socialnih posledic krize ter za ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19.

 

Pred današnjo sejo novogoriškega mestnega sveta je župan dr. Klemen Miklavič predstavil predlog rebalansa proračuna za letošnje leto. Glavni izpadi prilivov v proračun izhajajo iz manjših prihodkov iz naslova koncesijske dajatve iz naslova iger na srečo, iz manjšega priliva turistične takse in iz izpada tržne dejavnosti osnovnih šol in javnih zavodov. Tako smo v letu 2020 namesto 4,5 milijona evrov v proračun prejeli 2,5 milijona prihodkov iz naslova koncesijske dajatve, kar pomeni, da so bili prilivi manjši za 2 milijona evrov. V letošnjem letu bi morali prejeti 4 milijone evrov iz tega naslova, računamo le na 3 milijone in še to zgolj v primeru, da se bo epidemija razmeroma kmalu zaključila. Iz naslova turistične takse smo v letu 2020 namesto predvidenih 300.000 evrov prejeli 167.851 evrov, v letošnjem letu pa smo iz tega naslova predvideli le 200.000 eur prihodka. Velik je tudi izpad tržne dejavnosti osnovnih šol in javnih zavodov. V letu 2020 znaša skupno kar 1.006.549 evrov. Iz naslova tržne dejavnosti šol (kuhanje obrokov, oddaja telovadnic v najem) znaša izpad 802.161 evrov. Iz naslova izpada tržne dejavnosti Javnega zavoda za šport in Kulturnega doma Nova Gorica (najemnine dvoran) pa 204.388 evrov.

Vse letošnje zadolževanje bo namenjeno izključno investicijam. V letu 2020 smo se zaradi prenosa neizvedenih investicij iz leta 2020 v leto 2021 (zaradi epidemije) namesto planiranih 6.651.560 evrov zadolžili le za 3.241.115 evrov. V letu 2021 pa se bomo namesto za 4.513.897 evrov zadolžili za 7.300.000 evrov (znesek bomo skušali z amandmajem znižati na 6.700.000 eur).

»Tako gospodarstvo kot stanovanjska gradnja ostajata naši prioriteti,« izpostavlja župan. Na področju gospodarstva ohranjamo projekt Ekscenter kreativnih praks, ki ga podpira 19 visokotehnoloških podjetij. Ohranjamo tudi sredstva za Primorski tehnološki park. »Ti projekti so ključnega pomena za prestrukturiranje našega gospodarstva in za razvoj z namenom, da bi v naši regiji imeli na voljo čim več dobro plačanih delovnih mest,« poudarja župan. Skozi dogovor za razvoj regij financiramo kanalizacije v primestnem območju in kar je najbolj pomembno Poslovno-ekonomsko cono Nova Gorica - Kromberk. Župan odločno: »Tukaj se ne umikamo, to je prva poslovna cona po več kot petnajstih letih suše, ko nismo imeli konkretnih površin za razvoj gospodarstva in za investicije.« Za ureditev vaškega središča na Lokvah (področje turizma) pa v predlogu rebalansa namenjamo 88.000 evrov. Na področju stanovanjske gradnje namenjamo sredstva za sosesko Liskur in za Stanovanjski sklad (200.000 evrov). Poleg rednih nalog na področju sociale za dnevni center za starejše občane namenjamo 200.000 evrov.

V letu predlogu rebalansa namenjamo dodatna sredstva za Evropsko prestolnico kulture. »To nam vliva optimizem za v bodoče, saj iz tega naslova pričakujemo gospodarske učinke: povečale se bodo potrebe po nočitvah, gostinstvu, turizmu, trgovski ponudbi,« poudarja župan dr. Klemen Miklavič. V splošnem kljub temu, da varčujemo, izdatke za investicije v osnovne šole še povečujemo: za energetsko sanacijo in obnovo OŠ Milojke Štrukelj ter ureditev šolskega kareja in za gradnjo Vrtca Grgar (iz zadolžitve; v celoti z lastnimi sredstvi). V tem letu smo prevideli sredstva za projektiranje rekonstrukcije in širitve kuhinje OŠ Čepovan, projektiranje obnove OŠ Frana Erjavca in projektiranje obnove telovadnice in atrija OŠ Kozara. V načrtu razvojih programov pa so vključene požarne stopnice Glasbene šole Nova Gorica in izvedba širitve OŠ Šempas z dvema učilnicama ter obnove OŠ Kozara in OŠ Frana Erjavca.