Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pustovanje v Grgarskih Ravnah odslej uradno pustovanje novogoriške mestne občine

DATUM OBJAVE 16. februar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Pustno veselje in odganjanje zime je na novogoriško mestno občino prinesel pustar iz Grgarskih Raven s svojo mlajšo pomočnico. Grgarske Ravne so središče enega najstarejših slovenskih pustnih običajev. Organizator vsakoletnega pustovanja je Turistično društvo KUK Grgarske Ravne-Bate, ki v času epidemije in omejitev ni vrglo puške v koruzo, ampak skupaj z novogoriško mestno občino že snuje bogato pustno dogajanje v prihodnjih letih.

 

Na travniku pred novogoriško občinsko stavbo je pustarja sprejel podžupan Simon Rosič in napovedal: »Na novogoriški mestni občini smo se odločili, da to bogato pustno dediščino naše občine dodatno ovrednotimo in razširimo glas o tem zanimivem izročilu Banjške planote. S Turističnim društvom KUK Grgarske Ravne-Bate smo se dogovorili, da bo pustovanje v Grgarskih Ravnah odslej uradno pustovanje mestne občine. Prepričan sem, da bomo z vključitvijo v turistično-promocijske kanale in v sklop dogajanja v okviru Evropske prestolnice kulture to pustovanje dodatno oplemenitili in k nam privabili številne obiskovalce, ki so bodo želeli ogledati naše tradicionalne pustarje.« 

Jožko Pičulin, predsednik Turističnega društva KUK Grgarske Ravne-Bate, se veseli podpore novogoriške mestne občine, ki se je odločila, da bo pustovanje v Grgarskih Ravnah odslej postalo uradno pustovanje v mestni občini: »Prepričan sem, da bomo pustarji lepo predstavljali to bogato dediščino in izročilo Banjške planote. Že v minulih letih smo glas iz naše občine velikokrat ponesli na različna uradna pustovanja v Sloveniji, kjer smo že povsem prepoznavni. Za prihodnost pustovanja se ni bati, saj imamo številen podmladek, ki stopa po stopinjah starejših pustarjev.«

Pustarjeva tradicionalna odprava z Banjške planote je obleka, sestavljena iz pisanih trakov. Na glavi ima visoko pokrivalo, okrašeno s tradicionalnimi papirnatimi rožami, ki jih izdelujejo pridne roke deklet in žena. Okrog pasu ima pritrjene večje zvonce, v rokah pa nosi lesene zložljive klešče, s katerimi lovi otroke in dekleta. Obraz ima namazan z ogljem ali črno kremo. Naloga pustarja je, da s kleščami in z zvonci odganja zimo in vse slabo v vasi. Včasih je nalogo pustarja smel opravljati le neporočen moški oziroma fant. Danes pa to nalogo lahko opravlja vsak, ki zdrži rajanje od ranega sobotnega jutra do teme. Poleg pustarja so tradicionalne maske še muzikant, klobasonar, pari in druge maske ter vozovi. Vrhunec pustovanja je na pustno soboto, ko pustarji obiščejo vse domačije na vasi.

 

Foto: Mateja Pelikan