Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Velike težave pri dodeljevanju potrebnih specializacij zdravnikov

DATUM OBJAVE 17. februar 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Zdravstveni dom Osnovno varstvo in Zdravstveni dom Zobozdravstveno varstvo Nova Gorica se soočata s težavami pri zaposlovanju zdravnikov in zobozdravnikov specializantov, saj ministrstvo odobri premalo specializacij in jim zato primanjkuje ustreznega kadra. Problem ni prisoten zgolj na Goriškem, ampak v celotni Sloveniji. Župan Mestne občine Nova Gorica in župani občin Brda, Kanal ob Soči, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter Vrtojba, ki so soustanoviteljice omenjenih zavodov, so v začetku februarja na Ministrstvo za zdravje in na Zdravniško zbornico posredovali odprto pismo o tej problematiki. Odgovora še niso prejeli.

 

Trenutno je sistem tak, da se odloča o razpisu specializacij na Odboru za načrtovanje specializacij, ki deluje pod okriljem Ministrstva za zdravje. Javni zavod Zdravstveni dom Zobozdravstveno varstvo Nova Gorica npr. trenutno razpolaga z dvema timoma programa specialistične dejavnosti za čeljustno in zobno ortopedijo. Javni zavod se že več let sooča s kadrovsko problematiko na tem področju, kajti na javne razpise za prosto delovno mesto specialista v specialistični ambulanti se nihče ne prijavi. Razpis je bil vsako leto najmanj dvakrat ponovljen in tudi v letu 2020 sta bila v objavljena dva razpisa za prosto delovno mesto, vendar neuspešna. Javni zavod že pet let opravlja storitve v ambulanti v Šempetru pri Gorici s pomočjo zunanjih izvajalcev, v ambulanti v Novi Gorici pa specialistka čeljustne in zobne ortopedije že dve leti izpolnjuje pogoje za upokojitev, tako da grozi, da bo Zdravstveni dom Zobozdravstveno varstvo Nova Gorica ostal brez programa specialistične dejavnosti čeljustne in zobne ortopedije. Za delovanje specializiranega zavoda, kot je Zdravstveni dom Zobozdravstveno varstvo Nova Gorica, je nujno potrebno imeti celoten nabor storitev na področju zobozdravstva, ki so na voljo lokalnemu prebivalstvu.

Kot poudarjajo župani, se situacija še zaostruje. Sprejeti Pravilnik o vrstah, vsebini, trajanju in poteku specializacij zdravnikov, ki ureja področje specializacij, ni upošteval pripomb, ki jih je v zvezi s problematiko podalo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. Tako ostaja sistem izbora specializantov takšen, da so specializacije na različnih področjih v zadnjih letih praktično nedosegljive za zaposlene v javnih zavodih oziroma za zainteresirane kandidate iz posameznih slovenskih okolij, vodstva zavodov pa tako ostajajo brez možnosti rešitve kadrovskega problema. Župani tako pričakujejo, da se ponovno prouči možnost spremembe pravilnika in poveča število točk, ki jih prinaša mnenje predstavnika izvajalca (zdravstvenega doma), kadar kandidat kandidira na razpis za izvajalca ter da se programi specializacij dodeljujejo glede na potrebe v posameznem lokalnem okolju. Konkretno na Goriškem je nujno potrebna dodelitev specializacije programa specialistične dejavnosti čeljustne in zobne ortopedije.

Župane tudi moti, da lokalne skupnosti po sedanjem sistemu nimajo vpliva pri dodeljevanju programov specializacij, saj so najbolj seznanjene, katere programe potrebuje v svojem lokalnem okolju za zagotavljanje ustrezne zdravstvene oskrbe svojih prebivalcev.