Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Ob dnevu civilne zaščite vaja HRI v zimskih razmerah v gozdu

DATUM OBJAVE 01. marec 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Minuli petek je Enota za hitre reševalne intervencije Civilne zaščite Mestne Občine Nova Gorica (HRI) izvedla vajo na območju Trnovskega gozda, ki je tudi v zimskem času množično obiskan. Zimska podoba gozda je popolnoma drugačna od poletne, kar lahko hitro privede do izgube orientacije tudi na območju, ki ga pohodnik sicer poleti pozna. Zimskim razmeram je prilagojena tudi tehnika reševanja in oskrbe ponesrečencev. Prav obnovi teh veščin je bilo namenjeno petkovo usposabljanje. Pred začetkom vaje je udeležence pozdravil novogoriški župan dr. Klemen Miklavič ter se jim ob dnevu civilne zaščite zahvalil ter čestital za odlično delo.

Ob ugodnih snežnih razmerah, kot smo jih deležni letos, je v Trnovskem gozdu veliko tekačev na smučeh, turnih smučarjev in pohodnikov. Najbolj obiskana sta Poldanovec in Veliki Golak, do katerih vodi veliko različnih poti. Gozdne ceste niso splužene, posledično je onemogočen dostop z vozili do mest potencialnih reševanj. Že med vožnjo na mesto vaje na Golakih je ekipa trčila na zahtevnost in nepredvidljivost razmer za vožnjo v snegu, tako da so vajo nepričakovano začeli že na dostopu in to kljub temu, da so dan prej preverili razmere.

Udeleženci vaje so obnovili znanje z zimske reševalne tehnike in gibanja v snegu ter reševanje zasutih v plazu s pomočjo plazovnih žoln. Zimsko vajo je enota HRI zaključila z resnično intervencijo, saj so posredovali pri nesreči, ki se je zgodila na Sabotinu, v kateri si je pohodnica zlomila gleženj. Poskrbeli so za prenos ponesrečenke do vozila nujne medicinske pomoči.

Dan civilne zaščite, ki smo ga v Sloveniji uveljavili takoj po osamosvojitvi leta 1992, je dan, posvečen vsem poklicnim in prostovoljnim reševalcem, pripadnikom civilne zaščite, pa tudi ostalim strukturam (policistom in vojakom), ki vlagajo napore in prizadevanja pri opravljanju nalog zaščite, reševanja in pomoči, torej vsem, ki sodelujejo v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Mestna občina Nova Gorica ob tej priložnosti čestita vsem pripadnicam in pripadnikom civilne zaščite.