Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Tesno partnerstvo z državo pri razvoju Nove Gorice in regije

DATUM OBJAVE 05. marec 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Vlada vse bolj prepoznava potenciale in pripravljenost goriške oziroma severnoprimorske regije za odločen skok v gospodarskem razvoju. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes novogoriškemu županu dr. Klemnu Miklaviču na srečanju v Novi Gorici obljubil podporo pri projektih, ki so velikega pomena za gospodarski preboj regije. Poudaril je, da čuti pozitivno energijo in ambiciozna načrtovanja, ki jih bodo v skladu z zmožnostmi njegovega ministrstva v vseh pogledih podprli. V ospredju pogovorov so bili projekti Center zelenih tehnologij, podjetniška ustvarjalnica v Medpodjetniškem izobraževalnem centru v Novi Gorici in Evropska prestolnica kulture 2025. Župan je ministru predstavil tudi infrastrukturno prioriteto Bohinjske železnice z odsekoma do Gorice in Ajdovščine.

 

Minister Zdravko Počivalšek je izrazil veliko zadovoljstvo nad tem, da pobuda prihaja od spodaj navzgor. Župan dr. Klemen Miklavič je prepričan, da bo zato država v naši regiji imela precej lažje delo, ko se bo odločala za razvojne projekte. V regiji imamo namreč jasne predloge projektov, s katerimi želimo doseči preboj. S Centrom zelenih tehnologij želimo razvijati tehnologije za zeleno gospodarstvo. Projekt že ima podporo politike, gospodarstva, Univerze v Novi Gorici in civilne družbe v regiji. Kot je povedal prof. dr. Matjaž Valant z Univerze v Novi Gorici, želimo na našem območju ustvariti slovensko stičišče za vse aktivnosti, ki so povezane z razvojem zelenih tehnologij. Razvojne naloge bodo strogo aplikativne. Kot je še dodal profesor Valant, smo že izbrali nekaj konkretnih predlogov industrije. Župan pričakuje, da vlada ta projekt prepozna kot projekt nacionalnega pomena. Minister Počivalšek je ob tem poudaril, da je zelo pomembno, da vzpostavimo generiranje znanja, bodisi kadrov, bodisi znanstvenih in aplikativno-znanstvenih projektov. Dogovorili so se, da bo v roku desetih dni sklicana delovna skupina s pristojnimi na MGRT-ju, da dorečejo naslednje korake, zato da bi lahko pridobili sredstva za projekt iz naslova prve delitve sredstev za okrevanje po epidemiji.

Župan je ministra seznanil, da pričakujemo partnerstvo s pristojnimi ministrstvi pri odzivu Šolskega centra Nova Gorica in v njegovem sestavu Medpodjetniškega izobraževalnega centra na potrebe lokalnega gospodarstva. Želimo si namreč, da bi v okviru projekta ustvarjalnica (»Makerspace«) start up-om, malim podjetnikom in obrtnikom v Medpodjetniškem izobraževalnem centru nudili stroje in drugo opremo za njihovo proizvodnjo in storitve v času, ko te ne uporabljajo dijaki. Primorski tehnološki park je v sodelovanju z mestno občino in drugimi zainteresiranimi že pripravil obsežno študijo s konkretnimi predlogi modela delovanja in upravljanja takšnega centra. Na ta način lahko pomagamo novo nastajajočim in manjšim podjetjem, ki si ne morejo privoščiti lastne opreme za svojo poslovno aktivnost. Mestna občina Nova Gorica je v MIC vložila veliko sredstev in na pobudo Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica pričakuje večjo dostopnost in odzivnost centra za potrebe gospodarstva. Na sestanku so sklenili, da bodo še v tem mesecu vzpostavili medresorsko komisijo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, mestne občine in Šolskega centra Nova Gorica z  namenom, da bi uresničili pričakovanja podjetij.

Projekt Evropske prestolnice kulture (EPK) ni zgolj kulturni projekt, ampak je predvsem razvojni projekt. Župan je ministru povedal, da želimo s prestolnico kulture povečati vidnost naše regije in s tem predstaviti njene prednosti. Pričakujemo partnerstvo ministrstva pri vključevanju EPK v vse njegove aktivnosti, ki ciljajo na pridobitev tujih investicij, zlasti visokotehnoloških. Na mestni občini smo na ministrstvo naslovili pričakovanje, da EPK prepozna kot nacionalni projekt in ga vključi v vse ključne mednarodne promocijske aktivnosti države. Minister Počivalšek je županu danes napovedal vključitev predstavitve EPK na Expu v Dubaju: »Podpiramo prizadevanja Nove Gorice, da se na ta dogodek v letu 2025 dobro pripravi. Dogovorili smo se, da bodo predvidoma sodelovali pri predstavitvi Slovenije na Expo 2021 v Dubaju. Začenja se oktobra letos. Gre za vseslovenski projekt, gre za promocijo Nove Gorice in za promocijo Slovenije. Verjamem, da bo  Nova Gorica ta projekt oddelala multiplikativno in povezala vsa področja - kulturo, turizem, infrastrukturo. Verjamem v to, da bodo ambiciozni ljudje z županom na čelu ta projekt odlično pripravili in izpeljali.«

 

Foto: Mateja Pelikan