Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Pri ukrepih v skupnem čezmejnem prostoru potrebna posebna obravnava

DATUM OBJAVE 08. marec 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

V čezmejnem goriškem prostoru smo ljudje v vsakdanjem življenju in delu neločljivo povezani, zato imajo tu vsi vladni ukrepi glede prehajanja meje za zajezitev epidemije koronavirusa toliko več vpliva. Bivanje, delo, šolanje, kmetovanje, poslovna dejavnost, zdravstvo, sorodstvene vezi, prijateljstva, društva, organizacije, šport ... Vse to se v urbanem območju obeh Goric in v goriški sub-regiji tako močno prepleta, da lahko govorimo o enotnem funkcionalnem območju, ki je primerljivo z drugimi območji okrog mestnih občin v Sloveniji. O najnovejših spremembah režima na meji in o novih ukrepih, ki naj bi stopili v veljavo 15. marca, se je z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom v petek po telefonu pogovarjal novogoriški župan dr. Klemen Miklavič. Župan je ministra pozval, da država prilagodi ukrepe oziroma da pri oblikovanju ukrepov upošteva našo mejno specifiko. Minister je županove argumente sprejel z razumevanjem in pojasnil, da o tem ne odloča sam, temveč da vlada sledi priporočilom Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

 

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič izpostavlja: »Od tistih, ki odločajo, predvsem pa od stroke, ne pričakujemo nič drugega kot to, da našo čezmejno urbano stvarnost obravnavajo tako, kot obravnavajo vsa ostala mesta v Sloveniji. Torej predlagamo, da tako kot v Celju, Ljubljani, Kranju, Novem mestu ... tudi v urbanem območju Nove Gorice in Gorice za domačine omogočijo življenje brez meje, torej brez uporabe mejne črte kot mehanizma za preprečevanje širjenja virusa. Predlagamo, da na našem območju domačinom omogočijo čim lažje prehajanje meje ter ne uvajajo dodatnega testiranja za tiste, ki so bili že doslej kategorizirani kot izjeme, saj s tem omogočijo nujna dnevna opravila. Nujno je tesnejše usklajevanje z vodstvom dežele Furlanije - Julijske krajine, saj neusklajenost ukrepov povzroča dodatne obremenitve in nerazumne situacije. Predlagamo, da strokovnjaki ovrednotijo tveganje za vsako skupino posebej in skupine, ki najverjetneje ne predstavljajo tveganja prenosa virusa, kot so kmetovalci. Torej da dvolastnike ne izpostavljajo novim ukrepom.»

Prav zato skupaj z županom Občine Brda Francem Mužičem na ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožeta Podgorška danes naslavljata pismo s pobudo, da se ukrep testiranja za dvolastnike ponovno preuči in dvolastnike izvzame iz omenjenega ukrepa, saj to zelo ovira kmetovanje v čezmejnem prostoru. Ukrep uvedbe obveznega testa s 15. marcem tudi za tiste, ki so trenutno uvrščeni med izjeme pri prehajanju meje, bistveno otežkoča vsakdanje življenje v čezmejnem prostoru.