Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Oživili bomo Rafutski park

DATUM OBJAVE 11. marec 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Rafutski park z Laščakovo vilo je od leta 2003 zaprt za javnost, saj sta tako park kot tudi vila v slabem stanju. Mestna občina Nova Gorica, ki je skrbnica parka in objektov v njem, bo poleti začela s prenovo parka. Območje bo urejeno kot ograjen park s kontroliranimi dostopi in bo ustrezno povezano s širšim območjem. Vila s parkom je namreč locirana med centroma obeh Goric. S prenovo bosta Nova Gorica in Gorica postali posebno urbano območje, ki se bo lahko pohvalilo z zelenim središčem – z Rafutskim parkom in objekti, kot so Laščakova vila, samostan Kostanjevica in Goriški grad.

 

Rafutski park s svojimi prvinami nima primere v Sloveniji in tudi širše. Zasnovan in urejen je bil kot vrt, kot oblikovana narava, kar je osnovno izhodišče njegove prenove in ureditve, ki se bo začela junija letos. V sklopu ureditve bodo v parku prenovljeni grajeni elementi, kot so poti, stopnice in podporni zidovi, dodana bo nova oprema, ki bo parku dala program in mu povečala uporabnost (klopi, ureditev razgledišč, informacijska infrastruktura …), urejala se bo tudi komunalna oprema. Očistilo se bo samoraslo vegetacijo ter zasadilo nova drevesa in rastline. Po obnovi bo park namenjen širokemu krogu lokalnih in drugih obiskovalcev.

V revitalizacijo parka so zajeta tudi vzdrževalna dela na objektih v parku – na Laščakovi vili, vhodnem objektu in garaži. Na vili bo tako obnovljena streha, čimer se bo preprečilo njen nadaljnji propad. Vrednost obnove parka z vzdrževalnimi deli na vili  je dobrih 2,7 milijona evrov, pri čemer polovico iz lastnih virov prispeva mestna občina, polovico pa Ministrstvo za okolje in prostor.

Do leta 2025, ko bo Nova Gorica skupaj z Gorico nosila naziv Evropska prestolnica kulture, bo vila prenovljena v celoti. Ta bo skupaj s parkom predstavljala pomembno prizorišče kulturnih dogodkov. »Lokacija in vzdušje v parku skupaj z vilo sta kot nalašč za to, da se bo tukaj dogajal dobršen del programa evropske prestolnice kulture. Prizorišča bodo tako znotraj parka – paviljoni in odri – kot tudi znotraj vile, ko bo prenovljena. Ciljamo, da bo celotna prenova nared do konca leta 2024,« je povedal novogoriški župan dr. Klemen Miklavič.