Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Podelitev priznanj Civilne zaščite

DATUM OBJAVE 12. marec 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Prvega marca smo zaznamovali dan Civilne zaščite. V tem okviru so bila 12. marca na novogoriški mestni občini podeljena priznanja najbolj zaslužnim pripadnikom civilne zaščite in drugim, ki sodelujejo pri izvajanju zaščite in reševanja ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč v novogoriški mestni občini. 

V Republiki Sloveniji imamo sodoben in učinkovit sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. V ta sistem je potrebno vložiti veliko znanja, usposabljanj in izobraževanj. Bistveni del sistema pa so ljudje, prostovoljci, pripadniki različnih organizacij, ki si prizadevajo, da iz nesreč izidemo s čim manj posledicami. Zadnje leto nas je žal zaznamovalo nezadržno širjenje in spopadanje s koronavirusno boleznijo. V tem času so si pripadniki reševalnih služb neutrudno prizadevali nuditi pomoč ljudem, ko so jo najbolj potrebovali. Zato je potrebno opozoriti na plemenito in obenem izjemno odgovorno poslanstvo, ki ga uresničujejo pripadniki različnih in številnih reševalnih služb.

O pomenu poslanstva vseh, ki delujejo v okviru sil civilne zaščite, je na podelitvi priznanj spregovoril tudi novogoriški župan dr. Klemen Miklavič in povedal: »Približno v tem času lani sem spoznal dejansko razsežnost in pomembnost vašega dela. Takrat se je začela epidemija. Nihče ni vedel, kako se bo to razvijalo, kaj nas še čaka. Takrat sem se lahko slepo zanesel na vas, ki ste bili posredno ali neposredno udeleženi v vseh operacijah preprečevanja širjenja virusa ter spoštovanja vladnih ukrepov. Pozdravljam vse, profesionalce in prostovoljce, ker prav vsi delate s srcem in pripadnostjo. To je tisto, kar nas je proslavilo tudi na državni ravni. Znamo stopiti skupaj, ko pride do neljubih situacij. Odigrali ste ključno vlogo in dokazali, da smo skupnost, prepletena družbena enota. Boljšega sodelovanja si ne morem želeti, saj je na izjemno visoki ravni.«

Letošnji prejemniki priznanj Civilne zaščite v Mestni občini Nova Gorica so:

Zlati znak CZ:

Benjamin Kreševec, član Državne enote Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) - K podvodni reševalni enoti je pristopil že leta 1987 v okviru takratne občine Nova Gorica. Leta 1995 se je priključil regijski ekipi za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS). Sodeloval je v številnih  intervencijah in uničevanjih nevarnih  ostankov iz I. in II. svetovne vojne. Svoje bogato znanje prenaša na mlajše generacije pirotehnikov. V veliko pomoč je tudi pri intervencijah ob večjih naravnih nesrečah, ki pogosto pestijo severnoprimorsko regijo. Je eden tistih pripadnikov sil za zaščito in reševanje, ki s svojo požrtvovalnostjo, zanesljivostjo in strokovnim znanjem daje pravi zgled mlajšim rodovom in kolegom, ki sodelujejo z njim.

Srebrni znak CZ:

Dani Boltar, poklicni in prostovoljni gasilec - V gasilske vrste je vstopil pred 35 leti. Leta 2004 se je pridružil tudi enoti podvodnih reševalcev. Karierno pot gradi kot poklicni gasilec v GE Nova Gorica, hkrati pa je zelo aktiven tudi v prostovoljnih gasilskih vrstah. Je  tudi poveljnik GZ Nova Gorica-Šempeter. V preteklosti vse je že večkrat izkazal kot človek, ki je v vsakem trenutku pripravljen pomagati sočloveku v stiski. Tako je leta 2014 prostovoljno nudili pomoč pri črpanju vode z muljno črpalko ob katastrofalnih poplavah v Srbiji. Velikokrat je organiziral in izvedel reševalne intervencije z regijsko muljno črpalko ob poplavah v Sloveniji. Izpostavi URSZR Nova Gorica nudi prostovoljno pomoč pri vzdrževanju čolnov.

Bronasti znak CZ:

Zlatko Koren, član CZ MONG Enote za hitre reševalne intervencije (HRI) - Je pripadnik enote za hitre reševalne intervencije / HRI/ pri Mestni občini Nova Gorica vse od njene ustanovitve leta 2000. Je alpinist, in alpinistični inštruktor, ki s svojim znanjem in izkušnjami pomaga enoti pri usposabljanju in vajah. Je tudi namestnik vodje enote. Sodeloval je skoraj na vseh večjih intervencijah enote, marsikatero je tudi vodil. Aktivno sodeluje pri vseh intervencijah in vajah enote HRI in tudi drugače je v pomoč občinskemu štabu Civilne zaščite Nova Gorica.

Bronasti znak CZ:

Klemen Pelicon, član Podvodne reševalne službe (PRS) - Od leta 2003 je član PRS, Reševalne Postaje Nova Gorica ter aktiven reševalec. S svojim delom, idejami, predlogi ter predvsem požrtvovalnostjo je v vseh teh letih pripomogel k boljšemu delovanju reševalne enote. Sodeloval je na več kot 250-ih reševalnih akcijah in intervencijah po Sloveniji (Blanca, Bled, Šoštanjsko in Kočevsko jezero itd.), usposabljanjih in drugih dejavnostih enote. V času epidemije je za štab Civilne zaščite Mestne občine Nova Gorica  kot pripadnik PRS opravil več kot 500 ur prostovoljnega dela (varovanje državne meje, nadzor upoštevanja vladnih ukrepov za zajezitev epidemije, dostava hrane na dom, vožnja vzetih brisov v Ljubljano itd.).

Priznanja sta podelila Samo Kosmač, poveljnik CZ za severno Primorsko, in Andrej Biaggio, poveljnik Štaba CZ novogoriške mestne občine.

Med društvi bo srebrn znak civilne zaščite v novogoriški mestni občini prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Dornberk. Na podelitvi priznanj civilne zaščite policistom pa bo bronasti znak prejel Janko Mencinger iz Policijske uprave Nova Gorica, ki je tudi član regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

Fotografije: Mateja Pelikan