Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Novogoriški župan zavrnil povišanje cen vode v mestni občini

DATUM OBJAVE 29. marec 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Skoki cen vode v letu 2017 so bili preveč obremenjujoči za gospodinjstva, zlasti za upokojence, marginalne skupine in tiste, ki se zaradi slabega finančnega stanja težko prebijajo skozi mesec. Zato je novogoriški župan dr. Klemen Miklavič zavrnil predlog za ponovno podražitev, ki ga je pripravilo podjetje Vodovodi in kanalizacije Nova Gorica d. d.

 

Že dve leti poteka urejanje razmer v podjetju VIK d. d. ter razmer med podjetjem in občinami, ki jih oskrbuje isto vodovodno in kanalizacijsko omrežje. Ob prevzemu mandata leta 2019 je bil župan soočen z hudimi težavami v podjetju VIK d. d. Ugotovljena je bila finančna luknja, ki se je kmalu odrazila v insolventnosti podjetja. Ta finančna vrzel je nastala zaradi potez, ki so bile narejene nekje v letu 2017 ali 2018 – domnevno, da bi razrešili pritisk dviga cen na podjetja. Takrat so z nekaterimi ukrepi sicer razbremenili podjetja, a ne gospodinjstev. Hkrati pa pristojni niso poskrbeli za ustrezno prilagoditev elaborata o cenah. Pod preprogo je bil pometen problem ki je vodil v vrtoglavi dolg podjetja VIK d.d.  

Župan je že takoj po volitvah - januarja 2019 od VIK d.d. prejel elaborat, ki je predvidel, dvig cen, a ga je tudi takrat zavrnil – torej elaborata ni poslal v sprejem v mestni svet. Namesto tega je naročil zunanji pregled podjetja in sprožil proces dogovarjanja z ostalimi župani iz območja Vik d.d. o pravičnejši ureditvi razmer med občinami. Dotlej je novogoriška občina med drugim prevzemala del bremen, ki bi morala biti razporejena na vse občine iz skupnega kanalizacijskega in vodovodnega omrežja. O doseženem dogovoru se bodo stroški pravično porazdelili med vse občine in finančno razbremenili občane mestne občine. Izvedlo se je še nekaj drugih ukrepov oz razrešilo odprta vprašanja, kot npr. odkup zemljišč pod občinsko infrastrukturo. S tem smo preprečili ponoven vrtoglavi dvig cen položnic tako za podjetja, kot za gospodinjstva in druge uporabnike.

Novogoriški župan dr. Klemen Miklavič ob tem poudarja: »Obdobje mojega mandata je eno od daljših obdobij te občine, ko ni prišlo do podražitev cen na položnicah zaradi odločitve Mestne občine Nova Gorica. Minimalno so se cene podražile le zaradi okoljske dajatve in izteka prehodne subvencije, a to ne zaradi odločitve občine. Ljudje so enkrat že izdatno plačali za dvomljive odločitve v preteklosti, zato moramo narediti vse, da stroške ukrotimo in da ne bo prišlo do ponovnega dviga cen«