Nastavitev zasebnosti

Naša spletna stran uporablja tehnologijo “piškotkov” (cookies), da lahko razločujemo med obiskovalci in izvajamo statistiko uporabe spletne strani. To nam omogoča sprotno izboljševanje delovanja strani. Uporabniki, ki ne dovolijo zapisa 'piškotka' naše strani v svoj računalnik, bodo ob pregledu spletne strani prikrajšani za nekatere od njenih funkcionalnosti (ogled videa, komentiranje preko Facebooka ipd.). Piškotki so majhne datoteke, ki jih sistem obiskane spletne strani zapiše na vaš računalnik. Tako vas sistem ob naslednjem obisku strani lahko prepozna.

Skok na vsebino strani

Znanje slovenskega jezika je pomemben korak k integraciji priseljencev

DATUM OBJAVE 02. april 2021
VIR Mestna občina Nova Gorica

Znanje slovenskega jezika kot del integracijske politike je za priseljence pogoj za uresničevanje razvojnih priložnosti. Nujno je za razumevanje učnega gradiva, delovnih procesov, spoznavanje možnosti izobraževanja, usposabljanja in zaposlovanja v Sloveniji, pravic iz delovnega razmerja, zdravstvenega in socialnega zavarovanja, dostopa do pravne pomoči in pravnih sredstev … Potrebno je za razumevanje soljudi, ki so del zanje novega okolja in skupnosti.

 

Tudi otroci so v procesu vključevanja upravičeni do posebne skrbi, ki med drugim obsega učenje slovenskega jezika. Razumevanje in uporaba slovenskega jezika sta namreč bistvena za vključevanje v izobraževalne procese in družabne aktivnosti z vrstniki.

Prav zato županova delovna skupina Otroku prijazno Unicefovo mesto v sklopu njihovega programa izvaja tečaje slovenskega jezika za osnovnošolce in srednješolce. »Z zavedanjem, da gre zgolj za enega od korakov uresničevanja otrokovih pravic, je učenje slovenskega jezika za otroke priseljence in njihove starše prav gotovo temelj vključevanja v lokalno okolje. Aktivno sodelovanje vseh javnih institucij v Mestni občini Nova Gorica je potrebno, da se integracijska politika preslika na vsa področja družbenega življenja, v izobraževalne in druge programe, ki omogočajo pridobivanje novih znanj in kompetenc, zlasti pa s spodbujanjem otrok in odraslih, da se vanje vključijo. Le tako jim bomo omogočili varstvo in pomoč, da bodo lahko prevzeli svojo odgovornost in vlogo v skupnosti ter posredovali sporočilo, da so v novem okolju, ki ga tvorimo mi vsi, dobrodošli,« je povedala Maja Erjavec, mestna svetnica in predsednica delovno operativne skupine Otroku prijazno Unicefovo mesto.

Tečaji slovenskega jezika potekajo v treh starostnih skupinah v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica. Predavateljica Tea Jejčič snov prilagaja vsaki skupini posebej. V skupini, ki jo obiskujejo mladi do 25. leta, se večinoma učijo praktične rabe jezika. Za otroke in srednješolce pa pripravi vsebine, ki jih potrebujejo v šoli, da lažje sledijo pouku. Tečajev se sicer udeležujejo tudi starši otrok.

Tečaji se iz somestja širijo tudi na podeželje. Za izvajanje tečajev so se odločili na Osnovni šoli Branik, a so jih bili zaradi epidemije primorani prekiniti. »Sedaj pa preverjamo, pod kakšnimi pogoji bi se lahko dogovorili za izvedbo, ki bo varna za vse udeležence,« je povedala Maja Erjavec. Želijo si, da bi tam s tečaji v manjših skupinah nadaljevali v pomladnih mesecih. »Zaradi z epidemijo povezanih prekinitev tečajev preverjamo tudi možnosti za izvedbo tečajev poleti, v strnjenih ciklih, namenjenih ponavljanju pred začetkom novega šolskega leta,« še dodaja.

Tečaji slovenskega jezika za otroke in mladino se financirajo iz občinskih proračunskih sredstev, namenjenih za delo delovne skupine Otroku prijazno Unicefovo mesto. Pri organizaciji in koordinaciji delovni skupini pomagajo sodelavci Mladinskega centra Nova Gorica.